Farm meets fashion

Door Marleen Geessinck
  • 05 april 2016
  • reacties
  •  

Een modeshow tussen de koeien? Farm meets fashion; een verrassende combinatie. De nieuwsgierigheid wordt gewekt. Dit mogen we niet missen!

We fietsen over het landweggetje. De bebouwde kom laten we achter ons. We fietsen langs uitgestrekte weilanden op weg naar de boerderij van Claudia Krooshof. De stal bij hun huis is deze avond het decor voor de modeshow van Marie*. De dames hebben de handen ineen geslagen, hun krachten gebundeld en hebben hiermee een erg leuke verrassende samenwerking ondergaan. Fashion en farm komen samen. 

Ten hoogte van de oprit van de boerderij wordt ons de weg gewezen. We plaatsen onze fietsen op de aangewezen plek en lopen langs een open stal waar een aantal koeien ons nieuwsgierig aankijken. De anderen interesseren zich niet voor wat er buiten hun stal gebeurt en kijken rustig al herkauwend voor zich uit. Zij vinden het allemaal wel prima. 

Buiten verzamelt het publiek en ze nemen plaats op het terras. Het is een mooie voorjaarsdag dus het is erg aangenaam om ook ’s avonds nog even buiten van de vroege voorjaarszon te genieten. Genieten! Later zal blijken dat dit in vele opzichten het sleutelwoord van de avond is. Op een tafel bij het terras staan heerlijke taartjes uitgestald. Grenszicht neemt de horeca voor haar rekening en voorziet de gasten van koffie en thee.

We gaan naar de stal waar de show zal plaatsvinden. Ik observeer de locatie. De koeien kijken nieuwsgierig toe. Een catwalk met groene loper in hun stal? Dat maken ze niet alle dagen mee. Gereedschap siert de wanden. Marie* en Claudia werken deze avond samen met lokale ondernemers; Bakkerij Schreuder, AMI Kappers, Grenszicht en De Welkoop. Het gereedschap dat er hangt, het zal je niet verrassen, is afkomstig van De Welkoop. In de stal hangen schitterende schilderijen gemaakt door Janet Timmerije. Helemaal in de stijl van het boerenleven en de landelijke omgeving. 

Gedurende de show staan de koeien tweederangs. De eersterangs zitplaatsen zijn voor de gasten. Zij mogen plaatsnemen op bankjes en strobalen. Deze zijn voorzien van zachte lammy’s. Deze zijn het best te omschrijven als fluffy kleedjes.
De stal wordt opengesteld voor de gasten. Veelal vrouwen en een aantal mannen druppelen binnen. Verrast kijken ze om zich heen naar het decor waar de show zal plaatsvinden. De gasten nemen plaats en beginnen te lachen. Vermoedelijk neemt de koe achter hen nieuwsgierig een kijkje wat er nu te gebeuren staat. 

Marieke, eigenaresse van Marie*, doet een welkomstwoordje. Ze wordt bijgestaan door het loeien van één van de koeien. De koeien hebben sowieso een goede timing. Ze laten zich gedurende de avond regelmatig horen. Juist op die momenten wanneer de stilte valt tijdens de presentatie of muziek. De show bestaat uit twee delen. Voor de pauze showen de negen modellen o.a. overalls van De Welkoop en trendy kleding voor het komend seizoen afkomstig uit de winkel van Marie*. Op de achtergrond hoor ik buiten het blaten van de geiten. Ook voor hen is zoveel publiek op hun terrein niet alledaags. 
De kleding die door de dames wordt geshowd hebben schitterende kleuren en soepel vallende stoffen. Dit laatste is duidelijk te zien, wanneer één van de modellen dansend de catwalk betreed. Gedurende de avond is de muziek van de in januari overleden legende David Bowie te horen. 

Video

Er is een gastrol weggelegd voor de geitjes Mekker en Wekker. Beiden mogen meelopen met de modellen. Dit beeld is zo aandoenlijk. Mekker loopt met een schuddend kontje met het model mee, met als lokaas wat voer in een pannetje. Voor Wekker hoeft het allemaal niet zo. Die loper is maar een raar ding. En wat doen al die mensen daar? Hier moest iets meer moeite worden gedaan, zodat ook dit geitje de loper richting het publiek oploopt. Maar voor wat voer loopt Wekker later wel warm. Ook poes Guusje neemt een kijkje bij het gebeuren. 
De schemer valt. De grote lampen zorgen voor een mooie sfeer in de stal. Buiten wordt het kouder, maar door de hele entourage vergeet ik af en toe dat het frisser wordt.

In de pauze wordt door Grenszicht op het terras een drankje geschonken. Claudia komt langs met heerlijke hapjes. Bij de twee grote gashaarden is de sfeer gemoedelijk en gezellig. Er wordt gepraat en gelachen. 
Na de pauze hervat de show zich. De modellen showen eerst vrijetijdskleding van De Welkoop en hierna opnieuw de mode van Marie*. Na de rondes wordt het publiek getrakteerd op de beroemde hangop van Claudia. Alhoewel de smaak hiervan al zacht is, wordt deze nog lekkerder gemaakt met producten uit de streek; de honing van Martin Buitink en als finishing touch de heerlijke granola van Bakkerij Schreuder.

De avond loopt ten einde met de grote finale. Alle modellen lopen nog één keer gezamenlijk over de groene loper. Dit onder luid applaus van het publiek èn het geloei van de koeien. Ik kan niet anders dan dit evenement erg geslaagd en verrassend te vinden. Het was echt een avondje genieten. In alle opzichten. Farm en fashion gaan heel goed samen.

Foto's

Marie* zoekt Claudia

Foto & video: Nadi Zoetebier

Marleen Geessinck

Speelt met letters, woorden en zinnen.

InEibergen EOV VVV