Gussinklo Pluimveehouderij

  • 05 maart 2016
  • reacties
  •  

“Koffie?”, wordt er gevraagd nadat ik heb aangebeld. Vandaag heb ik een gesprek met Bart en Maartje Gussinklo van Gussinklo Pluimveehouderij uit Eibergen. Zij zijn ondernemer van de maand maart. En dan hoef ik natuurlijk niet te vertellen waar het gesprek over gaat. “Leghennen” is het juiste woord, legt Bart mij uit als ik vraag hoeveel kippen ze onderdak bieden. 

“78.000 leghennen die goed zijn voor 500.000 eieren per week”

Vertelt Bart mij vol trots. In 1973 waren dit er nog 7000 toen Wim en Willemien Gussinklo op de boerderij kwamen wonen. In de loop der jaren hebben er een aantal verbouwingen plaatsgevonden. In 1980 stonden er drie stallen met daarin totaal 40.000 kooihennen. In 2004 werd de eerste stal met voilere systeem gebouwd, waarin de kippen vrij kunnen rondscharrelen. Ruim voordat er in 2012 een verbod komt op de traditionele kooisystemen heeft Gussinklo de oude stallen met kooisystemen vervangen door een nieuwe stal met een voilere systeem. “Eigenlijk wilde ik het bedrijf helemaal niet van mijn ouders overnemen”, aldus Bart, “maar na 2 jaar HTS in Enschede heb toch besloten om naar de agrarische school in Den Bosch te gaan”.
Sinds 2010 is Maartje full-time actief in het bedrijf en heeft onder andere de administratieve kant en verkoop van de eieren op haar genomen. Op de vraag “hoe runnen jullie toch de pluimveehouderij met zijn tweeën?”, krijg ik het antwoord, “dat doen we ook niet met zijn tweeën. Doordeweeks hebben we twee mensen van AB-Oost die een aantal uren helpen en ook in het weekend en in de vakanties zijn er 2 schooljongens bij ons aan het werk.”

“500.000 eieren per week? Dat zijn er heel veel!”

“Ja, inderdaad”, vertelt Maartje, “we verkopen ongeveer 7000 eieren per week in onze eigen winkel waar mensen eieren in doosjes van 10 stuks of op trays van 30 stuks kunnen kopen. Klanten kunnen afrekenen via de betaalautomaat. De lege doosjes en trays kunnen als ze leeg zijn weer ingeleverd, worden zodat deze herbruikt kunnen worden. Verder gaan er nog 9.000 eieren naar de plaatselijke supermarkten en naar andere ondernemers die onze eieren in hun producten gebruiken. De overige eieren gaan naar een bedrijf in Wehl waar ze nog één keer gesorteerd worden, voordat de eieren van hieruit naar de verschillende afnemers gaan.”

Gussinklo Pluimveehouderij, bedrijfsfilm Kijk in de Stal

 
“We zijn natuurlijk volop met het milieu bezig. Zo wordt binnen 2 dagen de mest ingedroogd naar ca 85% droge stof, hierdoor is er minder uitstoot van o.a. amoniak. De mest wordt opgehaald en tot  dorge mestkorrels geperst, zodat het weer als bodemvoeding voor bijvoorbeeld wijnbouw gebruikt kan worden.”

Gezellig weer een Open Dag op tweede paasdag?

“Nee, dit jaar slaan we even over! Na 3 jaar achtereen een Open Dag te hebben georganiseerd, gaan we dit jaar Pasen met het gezin vieren. Maar, het kriebelt wel…… Ondanks de opkomst en de geweldige reacties die we krijgen, hebben we toch besloten dit jaar over te slaan." 
Ook de streekmarkt en acties voor BIG Challenge waren een vaste prik waarvoor veel mensen kwamen.
“Dit jaar gaan we uiteraard wel wat doen voor BIG Challenge. Het plan is om met de Oranjemarkt in Eibergen twee kramen te huren waarvan er bij een kraam t-shirts gekocht kunnen worden en bij de andere kraam worden broodjes ei met ham en kaas verkocht. De kaas wordt gesponsord door de Zuivelhoeve en de broodjes en ham door Echte Bakker Boenders en Keurslager Boenders. De opbrengst zal 100% naar Big Challenge gaan, waar we ons al jaren hard voor maken!”
Waar vorig jaar Bart nog op de fiets de Alpe d’Huzes omhoog ging, heeft Maartje zich dit jaar ingeschreven om wandelend omhoog te gaan voor het goede doel.

Meer weten?

Mocht je meer willen lezen over Gussinklo Pluimveehouderij? Neem dan een kijkje op hun website. Je kunt Gussinklo ook volgen op Facebook en Twitter.

Door: André de Raad
De afbeeldingen zijn met goedkeuring van Gussinklo geplaatst.
 

InEibergen EOV VVV