Taart van Manja

  • 02 december 2016
  • reacties
  •  

Wie zoet is, krijgt lekkers

De deur zwaait open en hartelijk word ik ontvangen in de hippe werkruimte van Manja Sluiter. Op de tafel staat een prachtige taart die ondanks dat ie nog niet af is, nu al een kunstwerkje is. Aan deze tafel werkt ze zelf, maar geeft ze ook workshops. De grote kast met vormpjes biedt mogelijkheden voor allerlei decoraties. Dit is het walhalla voor taartliefhebbers, waar de prachtige taarten van Taart van Manja tot stand komen. Onder het genot van een gezellig kopje thee en een door haar gemaakt heerlijk cupcakeje vertelt Manja vol trots en passie over haar onderneming.

Taarten en bakken zit blijkbaar in het bloed, want de opa van Manja was bakker. Haar moeder heeft echter deze familietraditie niet voorgezet, maar blijkbaar slaat het een generatie over. Gefascineerd was Manja als jong meisje al door prachtige taarten. Er gingen jaren overheen, totdat ze op een middag in een tijdschrift een artikel ziet met een prachtige taart. Ze besluit spulletjes te bestellen en te proberen zelf zo’n kunstwerk te bakken.

Van hobby naar passie

Zo ontstaat een hobby, die is omgeslagen in een passie. In 2009 besluit ze zelfstandige te worden en vanaf dat moment volgt ze haar droom. Wat begint tot bakken aan het aanrechtblad en workshops aan de keukentafel of bij mensen thuis, groeit uit tot een professioneel bedrijf. Ze geeft haar baan als grafisch ontwerper op, bouwt de garage om tot prachtige werkruimte en maakt van taarten bakken haar beroep.

Een taart bakken is een hele klus. Alle onderdelen van de taart worden door Manja met de hand gemaakt. De suikerwerkjes maakt ze zelf, figuren boetseert ze van fondant, vormpjes worden met de hand uitgestoken en alles wordt door haar zelf gekleurd. Zo kan ze het plaatje dat ze in haar hoofd heeft precies creëeren. We praten over de ideëen voor taarten en Manja vertelt dat we in Nederland de hele taart op eten. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten eten mensen alleen de cake van de taart en niet de laag er omheen. Daar bestaan dan ook showtaarten met houten stellages, metaal en bevestigingsmaterialen. Alle onderdelen van haar taarten zijn eetbaar. Inspiratie voor de taarten vindt ze overal om zich heen, bijvoorbeeld op plaatjes en foto’s en op het internet.

Proces

Het proces begint met het bakken van de cake. De cake wordt gemaakt van vanillebiscuit, omdat dit luchtig is en een neutrale smaak geeft bij de fondant of de marsepein. Als de cake gebakken is, moet deze afkoelen en 1 of 2 dagen rusten. Te verse cake brokkelt af bij het verwerken van de marsepein. Dan wordt de cake gevuld en bedekt met een laagje marsepein of fondant. Vlak voor de taart wordt opgehaald, wordt deze gedecoreerd en met grote zorg afgewerkt. Vaak vertelt de klant aan haar wat ze graag op de taart zouden willen zien en geven ze haar de vrijheid om daar vorm aan te geven. Die vrijheid biedt ruimte voor creativiteit en elke taart is dan ook uniek. Vanwege dit proces en de planning die eraan vooraf gaat, moeten de taarten minstens 2 weken van te voren bestelt worden. Het is mogelijk om een lactosevrije, glutenvrije of koemelkvrije taart te maken. Suikervrij is echter niet mogelijk, omdat de decoratie van de taarten uit marsepein of fondant bestaat.

Op de vraag of ze ooit een taart heeft gemaakt waarvan ze spijt had dat ze deze weg moest geven, antwoordt ze dat dat nog niet het geval is geweest. Ze hoopt dat mensen genieten van haar taarten, er naar kijken en er daarna lekker van eten, maar ze maakt wel altijd foto’s van haar kunstwerken voordat deze de deur uit gaan.

Ondertussen werkt Manja met veel geduld aan een roze taart voor een cakebash. Perfectionistisch als ze is, zet ze de 1 op de taart nog wat naar voren zodat deze perfect recht op de taart staat. Vandaag gaat ze nog werken aan een gestapelde taart voor een 18e verjaardag en aan de Sinterklaastaarten die nog in de koeling staan. Ondertussen zeg ik gedag en loop ik naar mijn auto. Mijmerend over het leuke gesprek en natuurlijk over taart.

Meer weten over een taart bestellen bij Taart van Manja, mogelijkheden voor (school)traktaties of het volgen van een workshop? Kijk dan eens op de facebooksite Taart van Manja of op haar website.

Foto's 

Taart van Manja

 

Tekst en foto's: Wilma Fels

InEibergen EOV VVV