De 'Badenden'

Het verhaal van de 'Badenden'
Van de bron tot aan de monding staat sinds 2016 de 'Badende' in alle plaatsen aan de Berkel.

Hoe is het idee achter de 'Badende' ontstaan?
In Bilderbeck, waar de Berkel ontspringt, werken als sinds 2007 de vereniging van Berkelwandelingen en de sociale werkplaats IBP (Interkulturelle Begegnungsprojekte e.v.) er aan om de direkte omgeving van de Berkel toegankelijk en prettig beleefbaar te maken, daarbij rekening houdend met de natuur. Langs de bestaande wandelroute is met informatieborden e.d. een en ander nieuw ingericht en opgewaardeerd. De veelsoortige natuur- en dierenwereld van de Berkel langs het stedelijk gebied van Billerbeck evenals historische bijzonderheden zijn op meerdere manieren, zoals waterspeelplaatsen, voetpaden en steigertjes, onder de aandacht gebracht. 

De oude 'badinrichting' weer zichtbaar maken
De oude badinrichting was één van die plaatsen. Het tot beging 60er jaren van de vorige eeuw functionerende openluchtbad van Billerbeck, was niet meer terug te vinden. De helaas veel te vroeg overleden mevrouw Petra Früh van de eerder genoemde wandelvereniging, had toen al het idee om die plek aan de vijver te markeren met een figuur in badpak. En die figuur zou tegelijk grappig en inspirerend moeten zijn. 

Winfried Nimpius ontwierp de 'Badende' 
Dit idee heeft IBP opgepakt en laten uitvoeren door de bij hen werkende Winfrief Nimpius. Deze steenkunstenaar heeft niet alleen veel creatieve ideeen maar ook de vaardigheid dit in werkstukken weer te geven. Zo ontstond de 'Badende' en kreeg ze een plek bij de toenmalige 'Badinrichting' van Billerbeck.

De 'Badende' wordt het verbindende beeld aan de Berkel
Omdat het beeld zich mocht verheugen in grote belangstelling, ontstond de gedachte om ook in de andere stadjes aan de Berkel het beeld een plaats te geven.
Ondertussen is de 'Badende' in West Münsterland een kleine beroemdheid geworden. In alle plaatsen aan de Duitse Berkel, als ook in Nederland, is ze te vinden.

Het beeld van de 'Badende' - zowel de vrouwlijke als manlijke versie is bij de TIP in Eibergen te koop. Het is verkrijgbaar in 2 formaten: ongeveer 35 cm, zoals op de foto. Maar ook in het kleinere formaat van 10 cm., leuk voor in de kamer of op je bureau. 

 

InEibergen EOV VVV