Welkoop Eibergen

  • 01 augustus 2017
  • reacties
  •  

Hij heeft nog vakantie, maar komt terug naar zijn zaak om een gesprek met de webredactie van InEibergen aan te gaan. Deze hele maand mag Patrick Ebbers van Welkoop Eibergen zich Ondernemer van de Maand noemen.

Patrick heet ons welkom bij hem in de zaak. We nemen plaats in de kantine en gaan in gesprek. Aan de muur siert een historische foto. Destijds is Welkoop de plek waar de agrariërs hun spullen kochten. Van oudsher is Welkoop dan ook de plek voor de agrarische sector. Ooit stond aan de Beltrumsestraat een kleine winkel. Hier werden eieren en andere agrarische benodigdheden verkocht. De rest werd vanuit het magazijn verkocht. Waar nu de winkel zit, was vroeger het magazijn.

Welkoop is al meer dan 100 jaar een begrip in Nederland. Zij beschikken inmiddels over meer dan 150 winkels in Nederland. Welkoop was vroeger onderdeel van ABC (nu ook wel bekend als ForFarmers). ABC heeft de Welkoop winkels afgestoten. Patrick zijn vader was, nu bijna veertig jaar gelden, bedrijfsleider van Welkoop en heeft de winkel is in de jaren negentig overgenomen. Hiermee is hij eigenaar van de zaak geworden. Patrick zelf is vanaf 2005 fulltime bij Welkoop gaan werken. Hij heeft twee jaar samen met zijn vader gewerkt om (nog beter) de kneepjes van het vak te leren. Patrick werkte in de weekenden al wel bij Welkoop en ook bij de verkoop van het vuurwerk hielp hij zijn vader. Welkoop is dan ook een groot deel van zijn leven.

Patrick wist vroeger niet dat hij het bedrijf zou gaan runnen. Hij heeft zijn studies gevolgd aan de MTS en HTS (wel met een bedrijfskundige achtergrond). Het bloed stroomt waar het niet gaan kan en hij stapt in de voetsporen van zijn vader. Tot op de dag van vandaag heeft hij geen seconde spijt van de keuze die hij destijds heeft gemaakt. Welkoop is een franchise onderneming. Van hieruit worden cursussen gevolgd, zodat Patrick en zijn medewerkers op de hoogte blijven van de nieuwe producten die in de winkel liggen en de klant de gewenste uitleg kan geven. 

Welkoop is dé plek voor de liefhebber van dier en tuin. Als een mooie aanvulling in de winkel heeft Patrick sinds kort een paraveterinair in dienst, dus er zit iemand met goede kennis van zaken wanneer je vragen hebt over je (huis)dier. Ook kun je bij haar terecht voor consultachtige dingen doen, zoals nagels knippen en voedingsadvies. 
Als een mooie extra service kunnen ook de paardendekens worden gereinigd. Dit wordt uitbesteed aan een extern bedrijf.

Met services als deze maakt Welkoop het verschil ten opzichte van de internetaanbieder. Patrick vertelt dat je ook je grond kunt laten testen. De klant kan een grondmonster meenemen welke kan worden getest. Aan de hand hiervan kan worden vastgesteld welke extra voedingsstof de grond nodig heeft. Het is zelfs mogelijk om je tuinmachines te laten onderhouden. Dit gebeurt niet bij hen in de Eibergse winkel, maar wordt centraal, voor alle Welkoop winkels, bij Stuivenberg Tuinmachines in Woudenberg gedaan. En mocht je flink hebben ingeslagen is het mogelijk dat dit, door Patricks vader, bij je aan huis wordt bezorgd. De bezorging van online aankopen worden daarentegen door PostNL bezorgd.

Om de klant nog meer tegemoet te komen wordt in de loop van dit jaar een zuil in de winkel geplaatst. Samen met twee andere Welkoop filialen, is het Eibergse filiaal onderdeel van een pilot. Bij deze zuil kan de bestelling worden geplaatst. Na betaling bij de kassa, worden de bestelde goederen de volgende dag of in de winkel of aan huis bezorgd.

Ook op het gebied van tuin en dier zijn er trends (bijvoorbeeld de Cobb barbecue en de moestuintjes). Welkoop is hier goed van op de hoogte en organiseert ook wel demo’s, zodat de klant zelf kan ervaren hoe een en ander in zijn werk gaat.

Wij lopen met Patrick door de winkel en hij laat ons van alles zien. Het assortiment is enorm uitgebreid, denk aan voer of accessoires voor diverse diersoorten, tuinmachines, tuingereedschap, werkkleding en -schoenen, konijnenhokken, etc. Tot slot worden wij gewezen op de actie die er momenteel is. De hond kan in een snuffelmat de korting bij elkaar snuffelen. Deze kan worden ingeruild op een snack op de hiervoor aangewezen toren. De mat is door een van de medewerksters zelf gemaakt. 

Wil je meer lezen over Welkoop Eibergen, neem dan een kijkje op de website en like hen op Facebook. Dan hoef je ècht niets meer te missen.


Patrick is een enthousiaste ondernemer met hart voor zijn zaak. Wij bedanken hem voor zijn tijd en gastvrijheid en wensen hem veel succes met zijn bedrijf. 

Welkoop Eibergen

Tekst: Marleen Geessinck
Foto’s: Nadi Zoetebier

InEibergen EOV VVV