Rookworst, tompouce en Jip en Janneke, 40 jaar HEMA Eibergen

Door Wilma Fels
  • 05 oktober 2017
  • reacties
  •  

Onder de zo vertrouwde HEMA-gevel aan de Brink loop ik de winkel binnen. De ruime opzet en de kleurige spulletjes stralen me tegemoet. Ik heb een afspraak met Hester Schepers, eigenaresse van de HEMA in Eibergen, maar ook van de filialen in Aalten en Dinxperlo.

40 jaar HEMA, dat is een hele geschiedenis. Destijds werd de eerste steen voor het filiaal in Eibergen gelegd op 13 oktober 1977 door de familie Keijser. 10 jaar geleden ging meneer Keijser met pensioen en wilde hij zijn filialen in Eibergen en Aalten overdoen aan een opvolger. Zo werd Hester benaderd om de filialen over te nemen. Later heeft Hester nog zelf een filiaal geopend in Dinxperlo. HEMA- franchisenemers kennen elkaar en helpen elkaar. Velen zijn al jarenlang bevriend en filialen gaan vaak over van generatie op generatie. In Nederland zijn ongeveer 90 franchisenemers die in totaal 250 filialen beheren. Recent zijn twee filialen in Maassluis en Tilburg heropent het nieuwste HEMA-concept.

Hester heeft HEMA in haar bloed. Haar opa en oma hadden al een bekend warenhuis in Putten onder de naam Sonnenbergs Warenhuis. Als dochter van een HEMA-franchiser van 4 filialen, is zij opgegroeid met het ondernemerschap, maar ook met de specifieke sfeer die HEMA uitstraalt. Ze hielp van jongs af aan in de winkel, had haar weekendbaantje in de HEMA-horeca en heeft de geschiedenis van HEMA persoonlijk meegemaakt. Thuis stond alles in het teken van het ondernemerschap. Haar ouders hadden hart voor de zaak en werkten hard om hun filialen tot een succes te maken.

“Ik herinner me dat er vroeger veel handmatig ging. HEMA had toen nog geen centraal magazijn en elke winkel werd vanuit een eigen magazijn bevoorraad. Er kwam een man met een schrijfboekje en een karretje langs om te kijken wat er in de winkels nog aangevuld kon worden. Toen mijn vader klein was kwam er bijvoorbeeld eens een keer een doos vazen uit China binnen, verpakt in houtsnippers. De vazen moesten uitgepakt worden en opgepoetst voor ze de winkel in konden.” De HEMA was in die tijd meer een warenhuis met een enorm assortiment aan artikelen, maar ook verswaren.  Ook in Eibergen was de afdeling vleeswaren en gebak lange tijd prominent aanwezig. Met de komst van supermarkten, die ook vleeswaren en dergelijke gingen verkopen werd het versaanbod wat minder actueel. In de afgelopen periode zijn er veel vernieuwingen geweest in de winkel. De kassa’s zijn veranderd, de vleeswaren en versafdeling zijn gesloten en de automatisering is meer doorgevoerd en efficiënter gemaakt. Recent heeft Hester de winkel verbouwd. Het format is overgenomen van het internationale Worldsformat. Hierdoor is de HEMA veranderd in de overzichtelijke, lichte winkel van nu.

Hester reist veel heen en weer tussen haar filialen. Daarom heeft ze een hecht team om zich heen verzameld met ervaren werknemers. In Eibergen zijn Wilma Grijsen en Ineke Lubbers veelal het gezicht van de winkel. Maar ook andere medewerkers werken al lange tijd bij het filiaal, zoals bedrijfsleider Patrick van der Linden. Als ik haar vraag wat typisch is voor het filiaal in Eibergen en wat haar opvalt aan de klanten in Eibergen, glimlacht ze. Eibergse klanten winkelen prijsbewust en kortingsacties worden goed benut. Daarnaast is uit klantenonderzoek gebleken, dat de bezoekers van de HEMA Eibergen niet alleen uit Eibergen komen, maar ook veelal uit omliggende plaatsen. Eibergen heeft de laatste tijd te maken gehad met veranderingen zoals het sluiten van het stadhuis en de werkzaamheden aan de N18, die de klantenstroom veranderen en vragen om aanpassingen. Zo heeft een ondernemer altijd te maken met specifieke vragen en wensen die veranderingen teweeg kunnen brengen en vragen om een andere benadering.

HEMA is continu in beweging en slaagt er steeds weer in aansluiting te vinden bij de eisen van de tijd. Dat geldt zowel op lokaal als landelijk als internationaal niveau. De kracht van HEMA ligt volgens Hester voornamelijk in het feit dat HEMA zich meer en meer is gaan presenteren als een merk met een eigen identiteit en signatuur. De producten zijn uniek en alleen in de HEMA-winkels te verkrijgen. Enkele producten zijn zelfs onlosmakelijk verbonden aan het concern. Zo associëren mensen Jip en Janneke, de tompouce en de rookworsten standaard met HEMA. Ook internationaal heeft het concern inmiddels vele filialen geopend in verschillende landen. De producten in het buitenland zijn hetzelfde als in Nederland. Bijzonder is, dat ook daar de Hollandse producten te koop zijn die HEMA verkoopt, zoals stroopwafels en snoep. Vroeger was het alleen mogelijk om 2 keer per jaar producten te bestellen voor de voorjaars en de najaarscollectie. Nu wisselt het aanbod veel sneller en zit er soms maar 6 weken tussen het bestellen en het produceren en aanbieden in de winkels. Hierdoor kan HEMA aansluiten bij trends en klanten voortdurend een nieuw assortiment bieden. De website is een mooie aanvulling op het winkelassortiment. Mochten producten onverhoopt niet in de winkel voorradig zijn, dan kan de klant deze ter plekke bestellen via de website en binnen 24 uur in het filiaal ophalen.

“HEMA is niet alleen een winkel, het is voor veel mensen ook een gevoel. Klanten spreken van mijn HEMA en hebben duidelijk voorkeur voor een filiaal. En met name ook de koffiecorner heeft een duidelijk sociale functie. Mensen ontmoeten elkaar hier voor een kop koffie met iets lekkers erbij, maar ook voor dat gesprek met elkaar.”

Ik blader met Hester door de fotoalbums die ze in haar kantoor heeft ter voorbereiding op de fototentoonstelling, die in het jubileumweekend te zien zal zijn in de winkel. Ooit was mijn eerste weekendbaantje ook bij de HEMA in Eibergen. Het is een feestje van herkenning, maar de foto’s laten ook zien hoeveel er in die tijd veranderd is. 40 jaar geschiedenis in een album. En hopelijk komen daar nog veel succesvolle jaren bij. Op naar de volgende 40.

Foto's

HEMA Eibergen 40 jaar

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV