Oranje boven!

Door Wilma Fels
  • 27 april 2017
  • reacties
  •  

27 april. Koningsdag! Gisteren heb ik de lege kramen al in het donker in het dorp zien staan. De oranje vlaggetjes hingen er, evenals de oranje ballonnen. Op straat staan alle cijfers met wit krijt op het wegdek, in afwachting van de dag die komen gaat.

Als ik wakker word, open ik de gordijnen om te zien of het weer ons gunstig gezind is op deze feestelijke dag. Ik sta snel op, want ik wil niks missen. Het zonnetje schijnt en de Nederlandse vlaggen in ons woonblok wapperen kalm in de wind. De oranje wimpel benadrukt nog eens dat het vandaag een speciale dag is. Ik drapeer mijn oranjesjaaltje om mijn nek, pak mijn camera en haast me de deur uit.

Mijn dorp is veranderd in een gezellige brij van mensen, geluiden, geuren en kramen met de meest uiteenlopende kitsch en curiosa. Ik meng me in het feestgedruis en speur vol verwachting de standjes af. De koopjesjagers waren natuurlijk al veel eerder uit de veren dan ik, maar er zijn zoveel spulletjes, dat ik zeker weet dat er nog iets voor mij tussen zit. Kleding, speelgoed, muziek en heerlijke geuren van vers bereide snacks. Ik kom bijna oren en ogen te kort. Ik struin verder langs de kraampjes, veelal bezet door kinderen met hun ouders, die hopen vanavond hun spaarpot weer lekker aan te vullen. Genietend van een loempiaatje, neem ik alles in me op en ik maak ondertussen wat fotootjes van uitgedoste mensen die hun best hebben gedaan er op deze speciale dag in stijl uit te zien. Rustig verder slenterend, neuzend tussen de spulletjes, glimlachend om kinderen die op een originele manier hun koopwaar aanprijzen krijg ik dat speciale Koningsdag gevoel. Ik strijk neer op het terras. En met de zon op mijn gezicht, vergezeld door de klanken van het koor “Leedvermaak” en goed gezelschap, denk ik, dit is geluk. Ik bekijk de voorbijtrekkende mensenmassa en proost er één op de Koning. Fijne Koningsdag, geniet!

Foto's

Oranjemarkt Eibergen 2017

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV