Museum de Scheper

  • 04 september 2015
  • reacties
  •  

​Herinrichting museum

De herinrichting van de onderneming van de maand, Museum de Scheper, heeft geleid tot een volledige vernieuwing van de entree. Bij binnenkomst tref je eerst een ruimte aan, waar de nieuwe balie en de achtergrond geheel bekleed zijn met oude tegeltjes uit de museumcollectie. 
Dan kom je in de koffiekamer met een grote leestafel, waar ruimte is voor gesprekken, voor educatieve projecten en voor koffie of thee. De koffiekamer ademt al geheel de sfeer van de statige villa. De vloerbedekking en de muren zijn in de sfeer gebracht, die ook de schrijverskamer kenmerkt, die is ingericht als de werkkamer van Menno ter Braak.
Menno schreef daar zijn artikelen en boeken, las de romans die hij ging bespreken en had daar ook zijn boekenverzameling. Naast werk van en over Ter Braak heeft het museum daar ook werken van Willem Sluiter, vader (dichter) en zoon (geoloog) Staring, Gerrit Achterberg en streekschrijvers als Hendrik Odink.

De verbouwing gaat verder

In de volgende fase van de herinrichting worden de afdelingen geologie en archeologie aangepakt. Intussen blijft het museum open, zodat het publiek de vaste collectie grotendeels kan blijven zien en er ook wisseltentoonstellingen mogelijk blijven. In januari komt er bijvoorbeeld een expositie van Bert Bleek, een stripkunstenaar, die buiten Eibergen veel bekender is geworden dan in zijn geboorteplaats. 

Metamorfose

Museum de Scheper verandert zo van een gebouw, waarin de rijke collectie van Herman Schepers in al zijn diversiteit te zien is, in een villa. Daar proef je de plechtige sfeer van een stadsvilla in het begin van de 20e eeuw. Daartegenover hebben we museumboerderij de Vuurrever, die uit dezelfde tijd stamt, maar juist de sfeer van het platteland uitstraalt.
Daarbij maakt het museum meteen ook de omslag van tonen van objecten en er uitleg overgeven naar het beleven van de geschiedenis. Zo maakt het museum indruk.

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur
Locatie: Hagen 24, Eibergen

Vorige ondernemers van de maand

Maand augustus: Marie*
Maand juli 2015: Hof van Eckberge
Maand juni 2015: Vakantieboerderij Slotman
Maand mei 2015: Marc Koenders

 

InEibergen EOV VVV