Lonnie Ballonnie

  • 26 februari 2017
  • reacties
  •  

The sky is the limit

Lichtelijk aarzelend stap ik de drempel over, op zoek naar Madelon Kuijk, ook wel bekend als Lonnie Ballonnie. Vanavond kom ik sfeer proeven tijdens haar workshop schminken, die zij in de aanloop naar carnaval vanavond heeft georganiseerd. Eigenlijk weet ik niets van schmink en ook niet van ballonnen. Aan tafel zit een groep van 11 enthousiaste vrouwen en de hele tafel is bedekt met sponsjes, kwastjes en potjes met alle denkbare kleuren schmink. Madelon nodigt me spontaan uit om mee te doen met de workshop want er is iemand ziek geworden. Dat overvalt me even, maar het enthousiasme van het gezelschap trekt me aan en ik ben benieuwd wat de avond me gaat brengen.

10 jaar Lonnie Ballonnie

Dit jaar viert Madelon dat het 10 jaar geleden is dat zij haar bedrijf “Lonnie Ballonnie”startte en dat het 5 jaar geleden is dat zij officieel haar bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. 

Het begon allemaal toen Madelon in Haarlem Media en Entertainmentmanagement studeerde. Als bijbaan had ze een baantje bij een evenementenbureau. Omdat ze zichzelf beschouwt als een podiummens en houdt van promotie, neemt ze al snel klusjes aan als ballonnenclown. Het evenementenbureau verzorgde een ballonnencursus en een basisschminkcursus en daarna ging ze regelmatig als clown verkleed in de trein naar diverse klussen. Ze ontwikkelde zich verder door pionieren en zelf dingen uitvinden. Ze werd ingehuurd op diverse feesten, maar bijvoorbeeld ook voor openingen van supermarkten of bedrijfsfeestjes. Met een glinstering in haar ogen vertelt ze over alle mooie belevenissen, die als ballonnenclown op haar pad kwamen. 

Van het een kwam het ander en ook de ondernemersfamilie waar Madelon uit komt, benaderde haar voor allerhande evenementen. Madelon realiseerde zich dat ze een talent had en wilde dat graag verder professionaliseren. De ambitie was er, maar de spullen nog niet. Alsof het zo moest zijn, liep ze een man tegen het lijf op een evenement, die de werkzaamheden deed die Madelon zo ambieerde, maar die wilde stoppen met zijn bedrijfje. Zo kon ze spullen van hem overnemen, zoals een pomp, een malletje, een vierpoot, waardoor haar wens daadwerkelijk vorm kon krijgen.

De bouw van een mooi bedrijf

Langzaam bouwt ze verder aan haar bedrijf. Haar studie stelt haar in staat haar vak anders te benaderen en een zakelijke houding te hebben ten opzichte van haar talent. Diverse mensen in haar vakgebied doen hun werkzaamheden vanuit een liefhebberij of als nevenactiviteit, maar Madelon benadert haar professie professioneel en minder emotioneel. Ze is altijd op zoek naar kansen en innovaties om haar bedrijf naar een hoger niveau te tillen en staat voor kwaliteit. Op dit moment is ze bezig om met name haar ballonnentak uit te breiden. Zo kun je bij Lonnie Ballonnie terecht voor ballonnendecoraties, zoals bogen maar ook voor geschenkballonnen, tekstballonnen en decoraties die aansluiten bij een bepaald thema. Ook heeft ze inmiddels haar eigen ballonnenlijn “Baloens” uitgebracht met tekstballonnen. Deze bestaat uit een basiscollectie, maar elke 3 maanden wordt er minstens 1 nieuwe ballon aan de collectie toegevoegd. Het is een samenspel tussen grafisch ontwerp en ballonnen en elke ballon wordt door haarzelf ontworpen. Ook werkt ze op dit moment hard aan haar website en webshop en is ze bezig diverse concepten uit te werken waarmee ze zich kan onderscheiden van anderen. Met de verschillende toepassingen van ballonnen wil Madelon overbrengen dat ballonnen niet alleen een product zijn, maar vooral ook kunnen bijdragen aan de beleving van mensen op een bepaalde festiviteit of een bepaald moment.

Dat Madelon een professional is, blijkt uit alles in het gesprek. In haar branche is niet een specifieke opleiding. Ze is lid van de branchevereniging voor ballonkunstenaars “United Twisters”, waar diverse ballonartiesten elkaar ontmoeten. Aan de hand van lezingen en het uitnodigen van beroemde artiesten van over de hele wereld, kunnen ballonartiesten hun kennis en vaardigheden vergroten. Verder bestaat het vak veelal uit leren van elkaar en zelf dingen uitproberen en ervaren. Madelon heeft zich verdiept in materialen en kwaliteit. Zo koopt ze via groothandels alleen hoogwaardige ballonnen en schmink. Vanuit ervaring heeft ze geleerd, welke producten goed werken en met welke spullen ze de beste kwaliteit kan bereiken. Ook streeft ze na om in haar opdrachten zo duurzaam mogelijk en milieuvriendelijk te werken.

Samenspel van creativiteit en ondernemerschap

Als ik haar vraag wat haar meest bijzondere opdracht is geweest, die ze ooit heeft gehad, moet ze diep nadenken. Haar beroep is zo divers en brengt haar op zoveel verschillende plaatsen en gelegenheden, dat ze niet goed kan kiezen. Het samenspel van creativiteit en ondernemerschap leveren allerlei mooie combinaties en mogelijkheden op. Leuke opdrachten waren bijvoorbeeld een groot personeelsfeest in Beekse Bergen waarbij alle deelnemers als dier geschminkt moesten worden, maar ook een feest bij een studentenvereniging bleek een erg geslaagd evenement te zijn. 

Workshop: Schminken

De  workshop begint. Madelon vertelt gepassioneerd over technieken en mogelijkheden om een basis te maken en van daaruit een gezicht op te bouwen. Haar vaardige handen vliegen over het oefenpapier. Als we vervolgens zelf op het papier gaan oefenen, blijken de technieken niet zo makkelijk als ze er misschien bij Madelon uitzien. Het is duidelijk dat het veel oefening en routine vraagt om het schminken onder de knie te krijgen. Vervolgens gaan we in paren elkaar schminken. Ik blijk er niet zoveel talent voor te hebben, maar alle potjes met kleurtjes die kunstwerken kunnen creëren in de juiste handen intrigeren me. Veelzijdigheid, creativiteit, professionaliteit en het sprankje magie van Madelon maken Lonnie Ballonnie tot een veel belovend bedrijf met een bijzonder karakter. 

Meer weten over alle mogelijkheden van Lonnie Ballonnie? Bezoek dan de website: www.ballonnie.nl of like Lonnie Ballonnie op Facebook. Lonnie’s jubileum zal niet ongemerkt voorbij gaan. Binnenkort zal ze ons verrassen met een ludieke actie. Houdt ook hiervoor de facebookpagina van Lonnie Ballonnie in de gaten.

Wij feliciteren Madelon met haar 10-jarig jubileum en wensen haar nog vele mooie, kleurrijke en succesvolle jaren. 

Lonnie Ballonnie

 Tekst en foto’s: Wilma Fels. Foto's van Madelon met de roze achtergrond: Bastiaan Hopster van ikkijkevenrond.nl.

InEibergen EOV VVV