Letters eten bij de Boekenmarkt Eibergen

Door Wilma Fels
  • 21 mei 2017
  • reacties
  •  

Als ik vanaf de Brink ’t Hagen oploop, wappert een banner me tegemoet. “Boekenmarkt” en daaronder het bord “museum geopend” Meteen bij de ingang verschijnt een kraam met diverse soorten boeken. Als ik verder loop, blijkt het binnenplaatsje van het museum “de Scheper” vol te staan met kraampjes met allerlei verschillende boeken. Bij de stand van de Historische Kring Eibergen vertelt een medewerker enthousiast over vroegere tijden. Er liggen diverse publicaties met onderwerpen gerelateerd aan Eibergen en de directe omgeving. Op een andere kraam zijn kinderboeken te vinden met beroemde titels als “Dolfje Weerwolfje”en “Kippenvel”. Hobbyboeken van met onderwerpen van yoga tot paarden, antieke uitgaven met onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis, maar ook boeken over tuinieren en koken. Verkopers zijn gezellig met elkaar in gesprek, want zo rond etenstijd is het even wat stilletjes op de markt. Maar het weer is ideaal, droog en niet te warm.

Bij de ingang spreek ik Marjo van Es. Zij is vrijwilliger en bestuurslid bij het museum. Ze vertelt dat de boekenmarkt een jaarlijks terugkerende activiteit is bij het museum. Particulieren doneren regelmatig boeken aan het museum en deze worden steeds zorgvuldig bekeken. Maar het museum kan niet alle aangeboden boekwerken een plekje geven. Het museum stelt zich tot doel een streek historisch museum te zijn, dus worden er op basis van deze inslag ook keuzes gemaakt in de literatuur, die het museum kan opnemen. “Herman Schepers verzamelde veel informatie over de oorlog in en rondom Eibergen. Daarom krijgen we ook nu nog steeds veel publicaties met dit onderwerp aangeboden door particulieren. Ook literatuur met andere onderwerpen wordt aan ons geschonken. We selecteren wat voor deze regio relevant is, maar er zitten ook veel algemene werken bij, die we niet kunnen behouden voor het museum. We vinden het toch belangrijk dat deze een mooi plekje krijgen en andere mensen er plezier van kunnen hebben. Zo kwamen we op het idee van een jaarlijkse boekenmarkt, waarop andere boekverkopers aanhaakten bij dit initiatief en we deze steeds weer kunnen realiseren.”

Boeken blijven boeien. Als taalfanaat en fanatiek lezer kan ik het niet laten om me steeds weer af te vragen wat voor een prachtige verhalen, informatie, bijzondere weetjes en wat al niet meer deze honderden kaften herbergen. Antieke boeken, ooit geschreven door een schrijver in een ver verleden, die hier nog steeds liggen als getuigenis van de geschiedenis en mensen uit andere tijden. Wat zouden ze kunnen vertellen, hoeveel handen hebben deze boeken vast gehad, hoeveel ogen hebben ze bekeken, in hoeveel boekenkasten hebben ze al een plekje gehad? Hoeveel kinderen hebben al stiekem ’s avonds nog even onder hun dekens Beekman en Beekman gelezen en werden betrapt omdat ze heel hard moesten lachen om hun avonturen? En allicht verhuizen ze vandaag opnieuw naar een nieuwe eigenaar.

Ik loop nog een rondje langs de vele titels op de kramen en stap dan weer uit de luwte van het museum in het drukke, rondrazende zaterdagmiddagboodschappenpubliek. Er brandt een boek in mijn tas, want ik kon het natuurlijk niet laten iets aan te schaffen. Lekker snel naar huis en verdwalen tussen de woorden en zinnen van mijn nieuwe aanwinst.

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV