Kleurenpracht: ingezaaide akkerranden rondom Eibergen

Door Wilma Fels
  • 03 september 2017
  • reacties
  •  

Genietend op mijn fiets van de laatste mooie zomerdagen rondom Eibergen, valt mijn oog op een kleurig bloeiende border rondom een maisakker. Vorige week heb ik eenzelfde border gezien en nu besluit ik mijn fiets te parkeren en de opvallende bloemen van dichtbij te bekijken.

De begroeiing gonst en als ik al die prachtige bloemen bekijk, zie ik ook allerlei bewegende insecten. Het schouwspel is zo bijzonder, ik kan de details van de vleugels zien in het zonlicht en sommige insecten zijn bezaaid met een wit poeder, het stuifmeel van de nu bloeiende bloemen. Hun gegons is intrigerend en kalm. De mix is divers en sommige bloemen zijn al weer uitgebloeid. Ik ben niet zo’n natuurkenner, maar mijn lekenoog valt op de korenbloemen, klaprozen, klaver, kamille en zonnebloemen. Deze kleurenpracht wordt aangevuld door allerlei andere bloemen die ik niet kan benoemen. Hommels wisselen elkaar af voor een plekje in de meest uitbundige bloeiende bloem, evenals bijen, vliegen en vlinders. Ik pak mijn camera en begin ijverig foto’s te maken van al die bezige beestjes.

Als ik thuiskom, besluit ik meer te zoeken over deze kleurige akkerranden en hoe deze daar zo gekomen zijn. Binnen Berkelland hebben diverse stichtingen, samen met imkers, landschapsbeheer en de gemeente Berkelland initiatieven in het leven geroepen om diverse insecten en vogels te beschermen en te laten overleven. De ingezaaide akkerranden dragen bijvoorbeeld bij aan ondersteuning van de patrijs, geelgors en veldleeuwerik. Ook bijen en vele soorten vlinders worden met het mengsel dat wordt gezaaid ondersteund. De afgelopen jaren hebben bijen en vlinders het moeilijk, omdat er steeds minder nectar, hun voedsel, te vinden is.  Hierdoor nemen de aantallen bijen en vlinders in Nederland al jaren af. Door deze “bloemenidylles” ontstaan er plekken waar deze insecten weer voldoende voedsel kunnen vinden. De inzet is dat de daling van deze insecten stopt en hopelijk de diversiteit en het aantal in de loop van de tijd zelfs weer toeneemt.  De mix die wordt ingezaaid is speciaal. Het is een mix van inheemse, nectarrijke bloemen, die jarenlang voor deze prachtige en nuttige planten zorgt. De mix is duurzaam, hetgeen zeer belangrijk is, want ook bestrijdingsmiddelen hebben de laatste jaren gezorgd voor massale bijensterfte.

Akkerbouwers ondersteunen de initiatieven door hun akkerranden in te zaaien met bloemenmengsels. Naast het nut van deze prachtige bloemen, kunnen mensen genieten van de kleurenpracht en diverse vlinders en andere insecten van dichtbij zien. Zoals ook ik heb genoten van deze prachtige verrassing tijdens mijn fietstocht.

De akkerranden zijn te bewonderen langs diverse akkers in Mallem, Hupsel en Olden Eibergen. Een makkelijk te vinden voorbeeld zijn bijvoorbeeld de randen langs de Zwilbroekseweg. De borders zullen nog enkele weken in bloei zijn, afhankelijk van het weer.

Wilt u in uw tuin ook bijen en vlinders ondersteunen? Op internet is veel informatie te vinden over het ondersteunen van insecten in uw eigen tuin. Daar zijn vaak geen grote aanpassingen voor nodig. De afgelopen jaren zijn er duurzame bloemenmixen verkrijgbaar bij erkende tuinders. Daarnaast zijn er ook veel vaste planten die veel nectar bevatten. Een goede tuinder kan u hierover adviseren.

 

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV