Hof van Eckberge

  • 15 juli 2020
  • 0 reacties
  •  

Nieuwste dierentuin van Nederland 

Berkelland heeft sinds 22 april 2020 een officiele dierentuin, de 67e in Nederland. Burgemeester Joost van Oostrum, zelf afgestudeerd bioloog, opende vanmiddag de dierentuin bij Hof van Eckberge in Eibergen.

Het 25.000m2 grote belevingspark met mini ZOO en restaurant opende in 2012 haar deuren. ‘Het is altijd een wens geweest om door te groeien naar een officiele dierentuin’, vertelt eigenaar Maarten Reimes. ‘Door uitbreiding van het aantal dieren en diersoorten is het verplicht om deze status aan te vragen bij de overheid. Aan alle strenge regels zoals eisen aan verblijven, dierenwelzijn, veterinaire- en voedingsprotocollen en educatie aan bezoekers moet worden voldaan. Een visitatiecommissie van het RVO bezocht Hof van Eckberge en gaf het positieve besluit.

‘We staan nog maar aan het begin van onze doorontwikkeling, maar dit was de belangrijkste stap naar de toekomst voor een nog completer dagje uit. Wij zijn natuurlijk niet van het formaat Artis of Burgers’ ZOO, maar een kleinere dierentuin. We willen stapsgewijs groeien, het terrein biedt nog enorm veel mogelijkheden’.

Hof van Eckberge werkt al vanaf haar oprichting samen met erkende dierenopvangcentra zoals Stichting Aap, Natuurhulpcentrum Opglabbeek en Stichting Papegaaienhulp en blijft dit ook doen. De uit vaak enorme schrijnende situaties geredde dieren kunnen via deze instanties geplaatst worden voor permanente huisvesting en goede verzorging.

Bij alle diersoorten zijn compleet nieuwe informatiepanelen geplaatst en gasten kunnen op Eckspeditie door de dierentuin, waarbij de dierverzorgers uitleg geven. Leerlingen van het MaxX Onderwijs en het Assink in Neede maakten een educatieve bakfiets, welke hierbij ook ingezet gaat worden.

‘De Corona tijd heeft wel een financieel gat geslagen, we moesten verplicht 9 weken dicht. Dit terwijl alle kosten, met name ook van het voer en verzorgen van de dieren, gewoon door bleven gaan. Dat is de reden dat vanaf nu iedereen een dier van ons kan adopteren om onze dierentuin te steunen. Via de website www.hofvaneckberge.nl/adoptie kun je zelf kiezen welk dier of dieren je wilt adopteren. Zo kunnen we samen met onze bezoekers zorgen voor een goede toekomst’, geeft Reimes aan.

‘De laatste week is ook een rolstoeltoegankelijke kinderboerderij ingericht waar alle bezoekers naar binnen kunnen. ‘We merken dat vooral kinderen het geweldig vinden om de dieren te aaien en aan te raken, dat mag niet ontbreken in een goede dierentuin. Ook zorginstellingen kunnen met hun cliënten genieten van deze belevenis.

Hof van Eckberge is op zoek naar gepassioneerde dierenliefhebbers, die vrijwillig willen helpen in de kinderboerderij en dierentuin, bijvoorbeeld met het netjes houden van de verblijven en het geven van educatie aan de bezoekers. Geinteresseerden kunnen zich melden bij het belevingspark.

Mocht je de dierentuin willen bezoeken, op hofvaneckberge.nl/tickets staan alle openingstijden en prijzen.

Plaats je reactie

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Image CAPTCHA
Vul de tekens in uit de afbeelding.
InEibergen EOV VVV