Hoefgetrappel in Eibergen

Door Wilma Fels
  • 09 juli 2017
  • reacties
  •  

Gras. Trailers. Paardenvijgen. En een typische hooilucht. Als ik de bordjes volg van de Landelijke Rijvereniging “de Berkelruiters” kom ik via een zandweg uit op het Wievenveld. 

Ik fiets het zandpad af en kom van de rust in het bos en het gefluit van de vogels op een gezellig druk veld. Ruiters vanuit de regio en daarbuiten zijn dit weekend naar Eibergen gekomen voor de jaarlijkse dressuurwedstrijd van de rijvereniging. Het dressuurconcours is een terugkerend evenement. Al een flink aantal jaren komen combinaties van vrijdag tot en met  zondag naar Eibergen. De vele vrijwilligers maken dit concours tot een succes en het is inmiddels een begrip in de regio. Het concours wordt bezocht door deelnemers, maar alle geïnteresseerden zijn vrij om te gaan kijken op het Wievenveld en sfeer te komen proeven op het concours. 

Paarden en pony’s in alle soorten en maten met evenzo diverse ruiters en amazones begeven zich op het terrein. Er hangt een soort van opgetogen spanning bij sommigen, terwijl anderen elkaar vrolijk begroeten. Want naast het meedoen aan de wedstrijd is dit voor velen ook een gelegenheid om bekenden te ontmoeten en onder het genot van een kop koffie, iets fris of een snack eens bij te praten. 

Ik loop door langs het oefenveldje naar de vele dressuurringen achter in het gras. De keurige witte bordjes met letters staan strak naast elkaar en de deelnemers en hun paarden zien er  tot de puntjes verzorgd uit. De auto’s van de juryleden staan aan de zijkant van de diverse ringen. Alle deelnemers hebben iemand meegenomen, die luidkeels langs de kant van de ring de dressuurproef voorleest. “E-B-E grote volte” roept de man naast de ring en de amazone op een witte pony laat haar pony een mooie cirkel draven. Geconcentreerd zijn zowel de amazone als pony. Ze laten zien waar ze de afgelopen tijd zo voor geoefend hebben en hopen op een winstpunt van de jury of beter nog, een prijs. De pony draaft braaf door de ring, af en toe een kluitje gras achter zich loslopend. Na ongeveer 5 minuten is de proef voorbij. Tevreden klopt de amazone haar pony op de hals. Ze gaat hem naar de trailer brengen. Het zit erop voor vandaag. Ze bestelt een patatje en loopt langs de kraam met paardenbenodigdheden. Het is mooi weer en het terras en de tafel met vriendinnetjes lokt. 

Paarden blijven imposante dieren en met plezier kijk ik naar het samenspel tussen paard en ruiter. Ik pak mijn camera en maak nog wat foto’s. De zon schijnt en de sfeer is vrolijk. Dan fiets ik voldaan weer naar huis. Allicht tot volgend jaar weer.  

 

Dressuurconcours 't Wievenveld

 

Tekst en foto’s: Wilma Fels

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV