Eibergen keert BinnensteBuiten

Door Wilma Fels
  • 27 augustus 2017
  • reacties
  •  

Gezellig slenteren Nadi en ik naar het centrum van Eibergen. Het is een mooie zomerdag, de zon schijnt uitbundig en als we de hoek omkomen, komt een heerlijke barbecuegeur ons tegemoet. Dat belooft alvast veel goeds.

Gisteren heb ik nog de voorbereidingsfoto’s op Facebook gezien en ze hebben me nieuwsgierig gemaakt. In de verte zie ik kleurige parapluutjes hangen boven ’t Hagen. Als we langs de kramen lopen, vallen we van de ene verbazing in de andere. De decoratie is origineel, landelijk en hip. Zoveel indrukken, zo’n bijzondere sfeer, ik weet bijna niet waar ik moet kijken.

Mijn oog valt op de foodtruck van Chocolaterie Hulshof. Voor de truck worden choctails gemixt. Heerlijke cocktails met een detail van chocola. Uit het wafelijzer komen verse wafels die worden gevuld met caramelhazelnootvulling. Natuurlijk mag ik proeven. Dat hoef je tegen een chocolafanaat natuurlijk maar één keer te zeggen.

Ik loop door naar een kraam met allerlei beeldjes en tuinornamenten. Een uit de hand gelopen hobby, vertelt de meneer achter de kraam mij lachend. Hij bewerkt dun koper en maakt er de meest mooie vormen van. Door het koper te verwarmen, krijgen zijn ornamenten een bijzondere kleur. Een aantal imkers uit Eibergen presenteren hun producten. Maar nog belangrijker, hun passie voor bijen en informatie over deze bijzondere insecten. Ze zijn uit liefhebberij bijen gaan houden en vertellen vol passie over de bijenhouderij en wat er allemaal bij komt kijken. Ze hebben heerlijke honing van bloemen en bomen uit de omgeving van Eibergen.

In de lucht waaien de lampenkappen gemoedelijk in de wind. De melkbussen met bloemen en de pipowagen van vakantieboerderij Slotman vormen een kleurrijk decor. Strobalen, zonnebloemen en met de hand geschreven krijtborden versieren het straatbeeld. Unieke, gevilte kleden en accessoires van wol, rijke streekproducten zoals jam, kaas, mosterd en honing en huisgemaakte frieten van de aardappelen van akkerbouwer Markerink. Biologisch, dynamische geteelde groenten, uienjam en geweven wollen kleden, van alles is er.  

Vol van de indrukken en sfeer loop ik langs de stand van Claudia Krooshof. Ze heeft een primeur vandaag, want sinds gisteren mag ze bekend maken dat ze in de smaakwedstrijd van Noaber uit de bus is gekomen als producent van de beste boerenkarnemelk. Enthousiast en blij presenteert ze haar ambachtelijke zuivel en vertelt over deze verrassing en waardering die dit geeft aan haar werk. Ik merk op dat er veel wordt samengewerkt, ondernemers die een product maken dat anderen weer aanbieden of opnemen in hun assortiment. De ontbijtservice, die Eibergse producten inkoopt voor hun hightea en ontbijt of de Zuivelhoeve die cadeaupakketten maakt met de Grolschflesschaaltjes van Alwine Glas in Lood. 

Ik strijk neer aan de lange tafel. Glazen potjes met bloemen sieren het blad. Met de zon op mijn gezicht kijk ik nog eens om me heen. Een ouder echtpaar geniet van frieten en de muziek van de dj, een vriendengroep deelt olijven en ambachtelijk brood en lacht hartelijk om grappen over en weer. Een glimlach, een groet, een praatje hier en daar tussen oude bekenden. Eibergen is rijk... en dat was hier vandaag te zien.

Ik heb genoten, dit smaakt naar meer. Ik kijk uit naar de volgen BinnensteBuiten!

Tekst: Wilma Fels | Foto's: Nadi Zoetebier

 

BinnensteBuiten Eibergen

 

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV