Eibergen goes Expeditie Robinson

Door Marleen Geessinck
  • 12 maart 2017
  • reacties
  •  

Het kan jullie bijna niet ontgaan zijn. In Eibergen beschikken we over een paar toppers die de strijd met andere expeditieleden (en zichzelf) willen aangaan op een onbewoond eiland. Testen, proeven, slapen en leven in de open natuur met helemaal niets behalve zichzelf en hun medestanders. Dè ingrediënten van Expeditie Robinson. Vijf weken overleven ergens ver van hier.

Wij zagen op Facebook de update van Cilla Onstein en Jesper Borsboom. Of we op hen willen stemmen, zodat zij hun droom kunnen verwezenlijken en het grote avontuur aan kunnen gaan. Maar natuurlijk! InEibergen vindt dat zij die aandacht verdienen om zichzelf te promoten. En waar kan dit beter dan bij Hof van Eckberge. Bij binnenkomst is het er al gezellig druk. Enthousiaste kinderen zijn hier geheel spelenderwijs bezig met hun eigen expeditie. Samen met Jesper en Cilla zitten we aan een tafeltje en gaan in gesprek.

Waarom willen ze meedoen?
Op de vraag waarom juist zij deel moeten nemen aan Expeditie Robinson, zeggen Cilla en Jesper lachend en met een knipoog: “wij zijn gewoon dè leukste man en vrouw van Eibergen”. Hoe te gek zal het zijn dat er eens nuchtere Achterhoekers deelnemen aan zo’n groots en goedbekeken programma. Deze twee toppers hebben zoveel zin om de uitdaging aan te gaan. Het enthousiasme is te horen in hun stem en af te lezen van hun gezicht. Het wordt een ware, maar vooral zware, strijd. Zowel in teamverband, maar ook voor zichzelf. Hier zijn ze zich erg goed van bewust.

Hoe Expeditie Robinson ooit begon
Expeditie Robinson begon jaren geleden in september 2000. Destijds ging onbekend Nederland de strijd met elkaar aan. Op een later moment lag deze uitdaging alleen binnen handbereik van de BN’ers (Bekende Nederlanders). Dit jaar gaat Expeditie Robinson deels terug naar hoe het ooit begon; naast een selectie BN’ers, worden er ook vier onbekende Nederlands uitgekozen. 

Het spel
Voor wie het niet kent; de deelnemers worden gedropt op een onbewoond eiland. Ze zijn volledig op zichzelf en elkaar aangewezen. Luxe is er niet. De expeditieleden mogen een paar basisdingen bij zich hebben, zoals een beetje kleding. Voor het eten moeten ze zelf op pad, de rimboe in. Een paar ingrediënten als bijvoorbeeld meel en rijst krijgen ze mee. Dit is een beperkte voorraad waar ze zeer zuinig mee om moeten gaan. Het moet namelijk gedeeld worden tussen alle kandidaten. Verder moeten de expeditieleden zelf op zoek naar eten als bijvoorbeeld bananen en cassave. De vis moeten ze zelf vangen. Verder zijn er proeven die zowel lichamelijk en mentaal erg zwaar zijn. Wanneer je langere tijd niet goed eet, wordt de lichamelijk kracht minder en hiermee de uitdaging alsmaar groter. Cilla verwacht dat de proeven grotendeels op adrenaline worden gehaald. Er komt een kracht naar boven, die je helpt de proef te halen en misschien wel te winnen. 

Cilla en Jesper
Cilla heeft gezegd dat wanneer Expeditie Robinson weer toegankelijk wordt voor iedereen, zij diegene is die de strijd wil aangaan. Een inschrijving kan hierom niet uitblijven. 
Jesper geeft aan over een ware winnaarsmentaliteit te beschikken. Verliezen doet hij niet graag en hij zal dan ook zijn stinkende best doen om de proeven te winnen en zo stap voor stap verder te komen in het spel. Hij geeft aan het spel anders en misschien wel beter te spelen dan de kandidaten die de expeditie inmiddels hebben gedaan.

Hoe reageert hun omgeving?
De geluiden die zij opvangen zijn uiterst positief. Terwijl er naaste familieleden zijn die stiekem best bezorgd zijn. Hun geliefde wordt namelijk wel op een onbewoond eiland gedropt. Zij dienen zelf te zorgen voor het eten. Goede hengels zijn er niet, deze zullen ze zelf in elkaar moeten zetten en dan maar hopen dat de vissen bijten. Naast een lichamelijke is het ook een mentale strijd. Die bezorgdheid is dus best te begrijpen. Maar Jesper en Cilla zijn survivors en vastbesloten hun eerste doel te bereiken. Uitverkoren worden om mee te doen aan het Expeditie Robinson casting weekend. Deze wordt voor slechts vijftig deelnemers een feit. Van hieruit wordt de uiteindelijke selectie gemaakt.

Stemmen
Dat hun omgeving enthousiast is, is vooral merkbaar hoe vaak hun Facebook oproep door bekenden èn onbekenden is gedeeld. Dit levert hen dan ook al een flink aantal stemmen op. Cilla heeft op dit moment 980 stemmen verzameld, terwijl Jesper de 1400 stemmen heeft aangetikt. Maar je raadt het vast, dit is niet voldoende. Zij hebben jullie stem keihard nodig. Namens hen, roepen wij jullie massaal op om op deze kanjers te stemmen. Het zal toch geweldig zijn als één (en het liefst twee) plaatsgenoten mogen deelnemen aan deze expeditie. 

Jesper en Cilla doen een oproep om op hen te stemmen. Het stemmen is erg eenvoudig; dit kan via Facebook, maar ook per mail. Stem je via Facebook, dan moet je eenmalig toestemming geven. RTL5 doet niks met je gegevens; het gaat hen puur om de stemmen. Doe je het via mail? In je mailbox ontvang je een link. Vergeet niet om je stem te bevestigen, want alleen dan telt je stem mee. En wil je hen heel graag in de rimboe terugzien, stem dan op beide manieren! 


Ga hier naar het profiel van Cilla en hier naar die van Jesper en stem! Zij zijn jullie enorm dankbaar.

Wij wensen Jesper en Cilla heel veel succes in de strijd om hun grote avontuur aan te gaan. Verder danken wij Hof van Eckberge voor hun gastvrijheid.

 Jesper & Cilla voor Expeditie Robinson 2017

 

Tekst: Marleen Hartemink - Geessinck. Foto’s en video: Nadi Zoetebier

Marleen Geessinck

Speelt met letters, woorden en zinnen.

InEibergen EOV VVV