Drums & Dance

  • 02 januari 2017
  • reacties
  •  

Als ik naar het dorp fiets, kom ik langs Drums & Dance. Ik vraag mij af wat zij in het mooi gerenoveerde pand aan de Grotestraat 75 precies doen. Er is een muziekschool gevestigd, dat weet ik. Maar er staat ook Dance op het reclamebord aan de muur. En als ik Tom van den Heuvel (eigenaar van Drums & Dance) op dat moment zie, benut ik de kans om het hem te vragen.

Tom antwoordt met een lach op zijn gezicht: “om daarop antwoord te geven moet je eigenlijk even mee naar binnen om een kijkje te nemen”. Zo gezegd, zo gedaan. Niet veel later zit ik met een kopje koffie aan de tafel. Wanneer Tom begint te vertellen, heb ik al snel in de gaten dat ik niet met een kwartier klaar ben.

Het begin

Toen Tom drie maanden oud was, kreeg hij zijn eerste trommel. Hij trommelde op alles waar je op kon trommelen: tafels, borden, koekblikken. Niets was veilig. Na zijn vijfde verjaardag wist hij zeker, hij wilde drummer worden. Het was dan ook geen grote schok dat Tom van zijn hobby zijn beroep ging maken. 

Tijdens een reis van vijf jaar door Amerika werd een studie gevolgd aan de Berklee College of Music. De muzikant Tom van den Heuvel was geboren. Toen deze studie was afgerond kwam de in Apeldoorn geboren Tom van den Heuvel in Eibergen terecht en begon hij zijn eigen muziekschool Drums & Dance in 2012 aan de Hupselse Dwarsweg in Eibergen. 

Al snel moest wegens groot succes worden uitgekeken naar een groter pand waar men les kan geven aan de ruim 150 leerlingen die wekelijks Drums & Dance weten te vinden. Dit pand werd gevonden aan de Grotestraat 75 te Eibergen. Op dat moment is ook de naam is veranderd in Popschool Drums & Dance.

Niet alleen

Wanneer Tom de tweede kop koffie inschenkt, geeft hij aan dat hij de lessen niet alleen geeft. In totaal zijn er zes ZZP-ers die de leerlingen les geven op gitaar, basgitaar, harp, drums, piano, keyboards en cajon. Ook kun je er zanglessen volgen en is er een heuse popgroep. Tevens worden er workshops verzorgd. Je mag hierbij denken aan Junk Jam; hier wordt muziek gemaakt op emmers, olievaten en kliko’s. Ook worden er workshops verzorgd voor de creatieve mens. Je mag hierbij denken aan sieraden maken, graffiti, Stop Motion (hier wordt een voorwerp op een tafel gezet en een foto gemaakt. Door dit vaak te herhalen en te monteren komt er een filmpje tot stand waarbij het voorwerp uit zichzelf op de tafel voort beweegt), Trash Fashion waar van “afval” leuke en coole kleding wordt gemaakt. Deze wordt tijdens een modeshow geshowd. Verder worden er nog lessen gegeven in diverse dansen als cheerleading, breakdance, popping (robot dance), salsa en Latin. Voor het complete aanbod workshops, kun je terecht bij Drums & Dance.

Muziek maken is ontwikkelen, postzegels verzamelen is een hobby

Muziek maken is ontwikkelen. Er wordt niet alleen les gegeven om een instrument te leren bespelen. De lessen geven veel meer… Docenten zien kinderen “opbloeien”, ze worden mondiger en de muzieklessen kan helpen om een leerling zijn of haar faalangst te overwinnen. Tijdens georganiseerde concerten in het plaatselijk zalencentrum, staan de leerlingen in een volle zaal. Ze mogen hier het geleerde laten zien. De lessen worden één op één gegeven. De leerling kan zelf aangeven welk lied er behandeld, wordt om zo de leerling gemotiveerd te houden.

Er wordt flexibel les gegeven, waarbij er lessen ingehaald kunnen worden als deze door een goede reden gemist worden.

Trots en uniek

Het valt me op dat Tom het hele gesprek lacht. Vol passie vertelt hij dat het hem zoveel voldoening te geven waar hij mee bezig is. Het voelt voor hem niet als werken. En dan te bedenken dat zij bijna de enige muziekschool zijn die op eigen kracht de boel draaiende houden en geen gebruik maakt van subsidies. Tom is er trots op door hard te werken datgene te bereiken waar hij voor staat. Ook is hij supertrots dat hij de enige Taye Drums speciaalzaak in Europa is èn heeft hij de enige Taye Drums webshop ter wereld. Dit merk drums wordt in Californië geproduceerd en is hét neusje van de zalm. De betere bands maken graag gebruik van dit type drumstellen waarvan hij het verkooprecht in Europa heeft.

Tom vat kort samen dat het drie bedrijven betreft: Popschool D&D, de winkel aan de Grotestraat 75 waar de Taye Drums worden verkocht en het workshopgedeelte Drums & Dance.

Te klein

Door de sterke groei die Drums & Dance doormaakt zijn zij op zoek naar een nieuwe en grotere locatie. Deze moet een huiselijke uitstraling hebben, waarbij de leerling niet het gevoel heeft in een klaslokaal te zitten. Dit heeft de positieve werking dat de leerling beter en geconcentreerder met muziek bezig is.

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen of gebruik maken van een gratis proefles. Dat kan door contact op te nemen met Drums & Dance.

Tekst, foto’s en video: André de Raad

InEibergen EOV VVV