De Ruiterskamp

  • 29 maart 2017
  • reacties
  •  

Het zonnetje schijnt, en de temperatuur schiet lekker omhoog. Dit doet mij vaker beslissen om even een stukje te gaan fietsen. Met de zon in mijn gezicht, fiets ik via De Maat over de brug over De Berkel. Een bord in het gras doet mij stilstaan: “De Ruiterskamp Groepsaccommodatie tot max. 12 personen”, lees ik. Ik ken deze accommodatie niet en wil er meer over weten en besluit ondanks dat het bijna etenstijd is om aan te bellen.

Kom d'r in, dan kuj d'r oet kiek'n! 

Een vriendelijke man opent de deur. Ik stel mij voor en vraag of het uitkomt dat ik even binnen mag kijken. Niet veel later zit ik met Ellen en Jan Izaks aan tafel in de woonkamer van de de oude boerderij “De Ruiterskamp”.
De geur die je bij een oude boerderij verwacht, maakt mij enthousiast en vraag waar ik terecht ben gekomen. Ellen en Jan Izaks beginnen te vertellen.

Deze typische Achterhoekse boerderij is door de vader van Stoffer (de vader van Jan) bijna eigenhandig opgebouwd met de bedoeling om paarden, koeien, kalveren en andere dieren te houden. Daarnaast werd er ook rogge en gerst rondom de boerderij verbouwd, vertelt Jan. “Maar Ellen kan je er misschien meer over vertellen want zij runt De Ruiterskamp nu al ruim een jaar met heel veel passie”.

Jan en Ellen zijn elkaar in Winterswijk tegengekomen en hebben samen op veel plaatsen in de wereld gewerkt. Na 5 jaar in Zambia en 3 jaar in Reading nabij Londen te hebben gewerkt, is besloten om terug te keren naar Eibergen. De varkensstal van de boerderij van Jan zijn ouders wordt verbouwd tot een woonhuis.

Op mijn vraag waarom ze een groepsaccommodatie zijn begonnen, wordt verteld dat na het overlijden van Jan zijn ouders een bestemming voor de boerderij moest worden gezocht. En omdat deze boerderij nog is zoals deze in 1912 gebouwd is, hebben ze gemeend om dit aan mensen te laten zien. Na een grondige renovatie van ruim een jaar is De Ruiterskamp geopend tot een vakantieboerderij en groepsaccommodatie waar groepen tot maximaal 12 personen kunnen worden ontvangen. De gasten komen niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland.

Zo hebben Jan en Ellen een groep jonge gasten uit Zwitserland mogen ontvangen die aan een plaatselijke touwtrekwedstrijd hebben meegedaan. Zij vonden het zo bijzonder om in De Ruiterskamp te verblijven, dat zij de gewonnen beker in de “glazen kast” in de woonkamer hebben achtergelaten. Een ouder stel uit Hoorn is naar De Ruiterskamp gefietst en zijn een paar dagen gebleven.
Maar ook via inwoners uit Eibergen mogen ze regelmatig gasten welkom heten. Ellen vertelt dat een familie uit Eibergen gasten over had die te ver weg woonden om ’s avonds weer naar huis te rijden. De mensen waren niet in de gelegenheid om de gasten een slaapplaats te bieden. Deze gasten hebben toen bij ons overnacht.

Sinds begin dit jaar biedt De Ruiterskmap ook Bed & Breakfast aan voor hun gasten. Zo verzorgen ze desgewenst een heerlijk ontbijt met verse producten uit de regio. De gasten kunnen heerlijk ontspannen en tot rust komen tijdens hun verblijf.
Mede door de ligging van de boerderij is de accommodatie ook in trek bij fietsers, kanovaarders en wandelaars. Met medewerking van Toeristisch Informatie Punt Eibergen (TIP InEibergen) ligt er informatie in de boerderij om van alles te kunnen ondernemen. Zo ligt rivier De Berkel letterlijk voor de deur en is het centrum via de loopbrug op loopafstand. 

Na een inspannende dag is er de mogelijkheid om in de boerderij zelf een maaltijd te bereiden in de goed ingerichte keuken. Zo kan er tot 15 personen aan de ruime keukentafel van de zelfbereide maaltijd genoten worden. In de zomermaanden staat er een barbecue klaar, die de gasten mogen gebruiken. 

De boerderij heeft zes slaapkamers met elk twee bedden. Eén slaapkamer beschikt over een stapelbed die vooral in trek is bij kinderen. Bij een rondleiding door de boerderij laat Jan vol trots de twee toiletten en de twee grotendeels zelf verbouwde douches zien die geheel voldoen aan de eisen van vandaag, maar er uit zien alsof je je in 1912 waant. Verder beschikt De Ruiterskamp over gratis WiFi.  

Jan en Ellen ervaren dat men hen niet alleen weet te vinden door mond-tot-mond reclame, maar ook via Zoover, Airbnb, Marktplaats, TIP Eibergen en via hun eigen website.
 

De Ruiterskamp 

Foto’s en tekst: André de Raad 

InEibergen EOV VVV