De lekkerste karnemelk van 2017 komt uit Eibergen! – Noaberverkiezing 2017

Door Wilma Fels
  • 30 augustus 2017
  • reacties
  •  

Rustig rij ik het erf op van de familie Krooshof aan de Warfslatweg. De boerderij ligt een stukje van de weg af. Ik rij langs te stal en parkeer mijn auto voor de winkel. Claudia zit aan een prachtige picknicktafel in het zonnetje te genieten van een kop thee. De rust op deze prachtige plaats overvalt me. Ik voel me bijna op vakantie op deze mooie zomerdag, zo onder de perenboom met op de achtergrond het geluid van de gakkende ganzen.

Ik ben hier met een missie. Claudia mag sinds vrijdag bekend maken dat ze de wedstrijd van Noaber heeft gewonnen en haar karnemelk uit de bus is gekomen als de lekkerste uit de regio Gelderland, Overijssel en Drenthe. En daar wil ik natuurlijk graag meer van weten.

Op een dag kwam een mevrouw karnemelk kopen in haar winkel. Claudia had geen idee dat deze mevrouw hun bedrijf had uitgekozen samen met een aantal andere bedrijven in de regio om de karnemelk te laten keuren door het proefpanel van Noaber.  Het was dan ook een grote verrassing dat in juni opeens het nieuws kwam dat ze wedstrijd had gewonnen. Het maken van zuivel heeft al een geschiedenis in de familie van Claudia. Haar tante maakte zuivel, maar stopte ermee en tijdens een kop koffie bij haar ouders ontstond het idee dat Claudia dat misschien op de boerderij ook wel kon gaan doen. De familie Krooshof runt een melkveebedrijf met 60 koeien en het maken van zuivel zou een aanvulling kunnen zijn op de bedrijfsactiviteiten. Zo werd het idee geboren en ging Claudia aan de slag. Eerst wat proberen met een pannetje boven het vuur, daarna cursussen volgen en zelf professionele machines aanschaffen. Inmiddels maakt Claudia yoghurt, hangop, vla, karnemelk en roomboter. In een gedeelte van de boerderij bevindt zich een professionele ruimte met apparaten en koeling waar deze zuivel op basis van de melk van de eigen melkkoeien ambachtelijk wordt gemaakt.

Het maken van de karnemelk is een heel proces waarbij vooral ook geduld belangrijk is. De verse koemelk gaat in de ketel en wordt op een constante temperatuur verwarmd. Hierdoor pasteuriseert de melk. Aan de melk wordt zuursel toegevoegd. Daarna moet het geheel lange tijd staan. De duur van dit proces bepaald mede de smaak van de karnemelk. De melk wordt gekarnd waardoor de boter van de karnemelk wordt gescheiden. De karnemelk wordt hierna afgetapt, verpakt en gekoeld.

 De karnemelk van Claudia heeft de prijs gewonnen vanwege de goede lobbige structuur en de wat zachte, zoetere smaak. Trots is ze natuurlijk op haar mooie product. Ik mag een kijkje nemen in de productieruimte waar alweer een nieuwe ketel melk staat te rusten om er karnemelk van te maken. Want al haar producten worden vers bereid en in niet te grote hoeveelheden. De boerenzuivel wordt naast allerlei andere mooie streekproducten, onder andere thee en eieren, verkocht in de prachtige winkel op het erf. 

Ik loop een rondje over het erf en zie de zwartbonte veestapel gemoedelijk grazen in de wei. Vanavond geven deze dieren weer melk waarvan een gedeelte wordt gebruikt voor de zuivel van Claudia. Het gras is groen en mals, de koeien herkauwen gedwee op deze eigenlijk te warme zomerdag. Ik kijk nog even bij de kalfjes en geniet van de bloemen op het boerenerf. Uiteraard neem ik wat lekkers mee naar huis uit de boerderijwinkel. Bijzonder om een kijkje in de keuken te nemen van het bedrijf dat de lekkerste karnemelk in de regio maakt.

Nieuwsgierig geworden naar het bedrijf van de familie Krooshof? Alle informatie over het bedrijf en de openingstijden van de winkel zijn te vinden op de website www.boerenzuivelvanclaudia.nl

 

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV