De Kastanjefabriek

Door Wilma Fels
  • 01 juli 2018
  • 1 reacties
  •  

Als ik vanuit Eibergen over de brug richting Enschede rij, doemt er aan de rechterkant de zo vertrouwde Kastanjefabriek op. Een imposant gebouw met een rijke geschiedenis, dat al sinds 1834 het aangezicht van Eibergen mede bepaalt. 

Vandaag rij ik niet voorbij, maar sla ik af en rij tussen de uitnodigende witte muurtjes van de poort door. Verbaasd kijk ik naar de wijdse achtertuin die voor mij opdoemt. De bosschages die zich de afgelopen jaren tijdens de leegstand hadden gevormd zijn verdwenen en er is een mooie tuin met een strakke parkeerplaats op deze plek aangelegd. Ik stap uit en volg het bordje “ingang”.

Ik word begroet door Joyce Stellinga (23) en DirkJan Heinen (27). Sinds 3 jaar zijn deze jonge ondernemers  de trotse eigenaren van het pand, waarin vroeger onder andere de GEMAVO was gevestigd. Vol ongeloof kijk ik rond in de prachtige hal. De afgelopen tijd heb ik gezien hoe het pand werd verbouwd en sinds maart heeft het jonge stel hier hun hotel geopend. Ik ben erg onder de indruk van het resultaat.

Het begon allemaal met de liefde. DirkJan en Joyce kregen een relatie. Joyce woonde in Neede en DirkJan in Vragender en steeds als hij naar Neede reed om Joyce te bezoeken, reed hij langs het oude, vervallen fabriekspand.  Met de liefde voor Joyce kwam ook de liefde voor dit pand en hij nam zich voor om het te kopen, omdat hij heel graag op deze plek wilde wonen.

Het pand bleek te groot om enkel als woning te dienen en ondanks dat Joyce en DirkJan geen horeca- of hotelachtergrond hebben, ontstond het plan om een hotel te beginnen. Er werd marktonderzoek gedaan om te kijken of iets dergelijks rendabel zou zijn in Eibergen en er volgden ook gesprekken bij de gemeente, waaruit bleek dat men het toerisme graag wilde ontwikkelen hier in de regio. Na 1,5 jaar plannen maken, bouwtekeningen en vergunningen aanvragen, begonnen Joyce en DirkJan veelal eigenhandig het pand te verbouwen tot het hotel met 24 kamers  en de woonruimte die het nu geworden is. Anderhalf jaar lang liepen ze in bouwkleding te schilderen, slopen, timmeren etcetera en 3 jaar na de aankoop van het pand in 2015, is vanaf maart dit jaar het prachtige resultaat van hun inspanningen bekroond met de opening van het hotel “de Kastanjefabriek”.

Het hotel richt zich veelal op fietsers/wandelaars die deze omgeving willen bezoeken, maar ook op zakelijke gasten. In de omgeving zijn een aantal internationaal georiënteerde bedrijven, waarvan zakenlieden met name door de week in het hotel verblijven. Enthousiast vertelt Joyce dat ze sinds de opening in maart al vele nationaliteiten in het hotel hebben mogen begroeten. Het hotel heeft 3 etages met op de begane grond de receptie, op de eerste verdieping 12 kamers en een mooie ruime ontbijtzaal en op de tweede verdieping een loungeruimte en nog eens 12 ruime kamers. 

De inrichting van het hotel is met zorg gedaan. Tijdens de verbouwing heeft men veel elementen van het industriële pand bewaard. Zo zijn de oorspronkelijke dakspanten nog zichtbaar evenals de betonnen palen met graffiti dat er in de loop van de tijd op is aangebracht. Het industriële komt ook terug in de rest van het hotel aangezien er veel gebruik is gemaakt van staal en glas. De lampen, vervaardigd van staal, de klokken, de oude decoratieve spijkers uit het pand, alles ademt de industriële sfeer. De kamers zijn ruim en hebben een slaap- en zitgedeelte. De gasten hebben een koelkast tot hun beschikking evenals een tv. In de nisjes van de dakkapellen zijn leuke zitjes gemaakt waarin je heerlijk voor het raam kunt vertoeven met een boek of kunt werken op de tablet of laptop.

In de ontbijtzaal wordt een gevarieerd ontbijt geserveerd met diverse soorten beleg, broodjes, sappen en melk. 

Het hotel is tot in de puntjes af. Maar natuurlijk blijven er dromen. Joyce vertelt dat ze nog graag verder willen werken aan de faciliteiten van het hotel. “Het hotel op zich is al een droom, maar toch zouden we in de toekomst zeker nog heel veel dingen willen. Een voorbeeld is een fietsenschuur in de tuin. En we zouden de kamers nog sfeervoller willen decoreren.”

Als ik vraag, wat het leukste is dat ze tot nu toe hebben meegemaakt, wordt er diep nagedacht. Er zijn al zoveel mooie momenten geweest. “Maar het leukste is het toch, dat de gasten aangeven dat ze een fijn verblijf in ons hotel hebben gehad. Daar doen we het uiteindelijk voor” 

Het hotel is bijna volledig volgeboekt de komende tijd en Joyce en DirkJan doen de werkzaamheden zoveel mogelijk zelf. Ik loop langs de mooie, oude foto’s van het gebouw die een plekje hebben gekregen aan de muur bij de receptie. Met deze verbouwing is er een bijzonder stukje historie van Eibergen bewaard gebleven. Onder de indruk loop ik naar buiten, terwijl er al weer nieuwe gasten arriveren om in te checken. Dat er nog maar veel mensen de weg mogen vinden naar dit prachtige plekje in de Achterhoek.

Wil je ook verblijven in hotel “de Kastanjefabriek”? Dat kan al vanaf € 69,00 voor een tweepersoonskamer. Kijk voor meer info op hun website.

 


De Kastanjefabriek  

Tekst: Wilma Fels
Foto’s: Joris Telders (headerfoto), DirkJan Heinen, Joyce Stellinga en Marleen Geessinck

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

Reacties

Jansen

De link naar de website werkt niet. De oude fabriek ziet er prachtig uit, mooie plek voor een hotel in de Achterhoek. Succes en veel geluk aan de uitbaters.

Plaats je reactie

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Image CAPTCHA
Vul de tekens in uit de afbeelding.
InEibergen EOV VVV