De 46e carnavalsoptocht in Eibergen

Door Wilma Fels
  • 25 februari 2017
  • reacties
  •  

Tien voor 2. Vol verwachting staan we te wachten tussen het feestgedruis. Leeuwen, minions, heksen en prinsessen lopen voorbij. De prinsenwagen van “de Waterrott’n” staat opgesteld tegenover het Zwikkelaarsplein. De muziek knalt uit de speakers, terwijl verschillende wagens en loopgroepen zich opstellen in de volgorde voor de optocht. Ondanks de lichte motregen is het een kleurig geheel. Er wordt gedanst en mensen zijn vrolijk. Niet miskenbare carnavalshits vullen de straten en de polonaise wordt ingezet.

Inmiddels heeft de burgermeester de prinsenwagen betreden voor de sleuteloverdracht. Een traditie waarmee het carnaval officieel van start gaat. Vanwege de regen, besluit de organisatie om de optocht om 14.01 te laten starten in plaats van 14.11, zoals traditioneel gebruikelijk is. Nadat Prins Carnaval het dorp voor de komende dagen heeft overgenomen, gaat de optocht van start.

Naast een aantal drank- en breekwagens, trekken er ook dit jaar weer pareltjes voorbij. Allemaal mensen die het hele jaar aan hun wagen hebben gebouwd, hun pakken gemaakt hebben, een chauffeur hebben geregeld, die hun wagen kan besturen en die alles er omheen wat maar nodig is hebben georganiseerd. En die vandaag gaan beginnen aan een aantal dagen spetterend carnaval, waar ze het hele jaar zo naartoe hebben geleefd.

Basisschool “de Schakel” doet mee met een prachtige, kleurrijke loopgroep, met als thema “Dancing in the Rain”. Inderdaad vandaag vergezeld door regen, maar gedanst werd er!

Een aantal groepen heeft maatschappelijke thema’s uitgewerkt. Zo loopt basisschool “de Regenboog” mee met een prachtige loopgroep met als thema de werkzaamheden aan de N18. De kinderen en begeleidende ouders zijn uitgedost in werkkledij en felgekleurde werkvestjes en bouwhelmen. Wagenbouwersgroep “de Beugels” spelen in op de aankomende verkiezingen en presenteren met een wagen met als thema “politieke achtbaan” De wagen laat mooie technieken zien met draaiende hoofden en een heus werkende achtbaan met autootjes. Grappig detail zijn de gouden fotolijsten, die op wielen worden voort geduwd door “lijstduwers”. Ook een knipoog naar Trump en de Verenigde Staten is uitgewerkt door een carnavalsgroep uit Rietmolen. Rietmolen first….oh nee… thirst. Een rastawagen over de wietdiscussie en leuke stripwagen over jeugdcartoons trekken voorbij, allemaal vergezeld door een dansende menigte.

Een prachtige wagen met een levensgrote Viking vinden wij toch echt wel het klapstuk van de optocht. Een grote, knapgebouwde wagen met figuranten verkleed als vikingen en een klein bootje aan een touw erachter aan. Ook de wagen van de houthakkers en een mooie, kleurrijke loopgroep met clowns en veel ballonnen maakt indruk. Veel kleur bij deze loopgroep en mooi uitgewerkte kostuums en pruiken.

Al kijkend en dansend volgen we de stoet naar het Odinkplein voor de Plus Supermarkt, waar dit jaar voor het eerst een heuse carnavalstent is neergezet. Het is lekker warm in de tent en de sfeer is gezellig. Het kindercarnaval met Lonnie Ballonnie, de ballonnenclown is in volle gang. Straks zal het drukker worden en zal hier tot in de laatste uurtjes een fantastisch feest worden gevierd.

Carnaval 2017 is geopend met een vrolijke optocht en met swingende carnavalhits is de toon voor een aantal dagen gezet. Traditioneel mag er gefeest worden tot Aswoensdag, waarna de periode van uitbundigheid voorbij is en de vastenperiode, een periode van soberheid, begint in afwachting van Pasen. Carnavallers, veel plezier deze dagen. Alaaf!

Bekijk op Facebook alle foto's van de carnavalsoptocht of check wat er de rest van de dagen nog op het programma staat.

Foto's door Nadi Zoetebier

Carnavalsoptocht Eibergen

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV