Bloemengeur en zonneschijn bij Bloemencorso Rekken

Door Wilma Fels
  • 23 augustus 2017
  • reacties
  •  

Het is warm, erg warm. Voor mij op het fietspad rijdt een aaneengesloten stroom van fietsers. Sommigen met stoeltjes achterop, sommigen zonder. Maar allemaal vol verwachting. Genietend van het landschap kijken de mensen om zich heen. Hier en daar een glimlach, een groet en ongetwijfeld lachende ogen achter de zonnebrillen.

In de verte draait de molen. Al wuivend verwelkomt hij de vele bezoekers. Evenals de vriendelijke dames van het welkomstcomité. Want Rekken is vrolijk en vol verwachting. En massaal uitgelopen voor dit bijzondere evenement van het jaar. 

Bollen uit de grond na het corso, bollen selecteren, ondertussen ideeën uitwerken, mensen organiseren, de ombouw van de wagens knutselen, de bollen droog en vorstvrij bewaren, de bollen in de grond, hopen op grote en prachtige dahlia’s, de dahlia’s plukken, dahlia’s sorteren, dahlia’s plakken of prikken en dat alles voor het bijzondere hoogtepunt van vandaag: de bloemencorso van Rekken, dat de volksfeesten elk jaar weer inluidt. 

Ik parkeer mijn fiets bij café “Kerkemeijer” Een bandje speelt vrolijke deuntjes en menigeen zit gezellig op het terras in het zonnetje van een drankje te genieten. Al dan niet luid meezingend. Ik loop een stukje de weg af en zoek een plekje in de schaduw. Een goed plekje moet het zijn, zodat ik ook foto’s kan maken van de zoals altijd prachtige praalwagens. Daar ben ik van overtuigd. Vele Rekkenaren maar ook mensen van buiten hebben zich genoeglijk geïnstalleerd op hun stoeltjes of dekentjes langs de weg, gezellig keuvelend, wachtend op wat er komen gaat. 

Stipt op tijd komen de vlaggendragers van de ponnyclub “de Molenruiters”om de hoek. Ik ga ongemerkt op mijn tenen staan omdat ik niks wil missen. Een tractor met prachtige bloemstukken volgt met daar achter een imposante  wagen over Tom Dumoulin, winnaar van de Giro d’Italia. Ik realiseer mij, dat het wel heel knap is, dat het de wagenbouwers ook nog lukt om in te spelen op actuele onderwerpen en daar dus in relatief korte tijd vorm aan te geven. Ik val van de ene verbazing in de andere. Prachtige wagens met thema’s als “Trump”,”Hoge Ogen”, maar ook lokale thema’s als “de Buurtapp”,” Bluswater tekort”, “de Otter duikt op” of “ Fake nieuws op Twitter” over waterturbines in de Berkel zijn subliem in beeld gebracht en uitgewerkt in de prachtigste kleuren. Ook tante Rikie is uitgewerkt op een prachtige wagen met als thema “Dahlia Cross”. Ook de kleinere wagentjes van de kinderen zijn kleurrijk en trots rijden de jongste deelnemers rond met hun rijkelijk versierde wagentjes.

Wat moet Rekken trots zijn op een kleine, maar zo actieve gemeenschap, waarin iedereen een steentje bijdraagt aan prachtige evenementen in het dorp zoals dit jaarlijkse corso. Maar liefst 12 wagenbouwersgroepen van de 12 buurten hebben deel genomen aan het corso. Elke Rekkenaar heeft gemiddeld 1000 dahlia’s geplakt, vermeldt  de omroeper in de wagen voor de vrijwillige bijdrage voor ondersteuning van het corso. Want dat is ook iets, het corso vraagt geen entree. En ook dat is in andere gemeenten wel anders. Ondanks dat de wagens rustig passeren is de optocht helaas al veel  te snel voorbij. Rustig wandel ik terug richting café-zaal “Kerkemeijer”om nog even te blijven hangen in de gezelligheid en de gastvrijheid van Rekken. Met mijn koude drankje op het terras, met uitzicht op de molen, geniet ik na van een prachtige optocht. 

De wagens van het corso zijn nog te bezichtigen op het grasveld “Weaverskamp” tussen de Hölterweg en de Lindevoort. Tijden van bezichtiging zijn woensdag 16.30-20.00, donderdag 12.00-21.00 en vrijdag tot en met zondag van 10.00-21.00 uur. Het Volksfeest in Rekken is nog van 23-08-2017 tot en met 27-08-2017

 

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV