Bittersweet: het zoete en het zure - de laatste show van Marie*

Door Wilma Fels
  • 03 september 2017
  • reacties
  •  

Voor de winkel van Marie* staan de stoeltjes geduldig te wachten op de gasten. Repen witte stof en kant waaien weemoedig in de wind en de band is begonnen aan een laatste soundcheck voordat de show begint. Een bijzondere show en een bijzonder moment, want deze zal de laatste zijn van Marie*. Na 10 jaar gaat de winkel haar deuren sluiten. 

In 2008 was de eerste show van Marie*, de kledingboetiek maar ook lifestylewinkel van Marieke Altena in de J.W.Hagemanstraat in Eibergen. Een prachtig concept, nieuw voor Eibergen en omgeving. De winkel werd een samensmelting van mode en kunst en Marieke legde al haar ziel en zaligheid erin. Haar onuitputtelijke creativiteit was terug te vinden in haar winkel met een duidelijke, uitgesproken stijl. De show van Marie* in 2008 was spectaculair en er werd in Eibergen nog dagen over gesproken. En Marie* groeide, Marieke opende een theetuin en zocht duidelijk de samenwerking met verschillende ondernemers in Eibergen. Zo kreeg de creativiteit van Marie* en de dynamiek die ze uitstraalde ook regelmatig vorm in het Eibergse, bijvoorbeeld tijdens het kerstevenement de afgelopen jaren en ook tijdens een evenement als BinnensteBuiten.

Na de prachtige show in 2008 volgden er nog vele, spraakmakende shows, waarbij het publiek steeds weer werd verrast en waarbij een totaal plaatje werd neergezet van kleding, eten en drinken vorm gegeven met enorm veel creativiteit en beleving. Elke collectie werd bijzonder gepresenteerd, waarna de prachtige stukken weer kleur gaven aan de schappen en rekken in de winkel. Shows bij Claudia Krooshof in de koeienstal, op de Berkel en rondom het botenhuis, bij de Karwei, bij de Klok met als spektakelstuk de chocolade rok van Chocolaterie Hulshof, elke show was een beleving waarvan bezoekers jaren later nog vol herkenning knikken bij de vraag: “Weet je nog, op die show van Marie?”

En vandaag dan Bittersweet, de allerlaatste… Bitter is het afscheid, sweet de herinneringen en misschien ook wel de nieuwe kansen voor de toekomst. Ik vraag Marieke wat haar plannen zijn. Tot eind januari zal ze haar wintercollectie presenteren in een pop-upstore in Winterswijk. Daarna sluiten definitief de deuren van Marie*. Wat ze dan gaat doen, weet ze nog niet. Misschien zal ze zich opnieuw toeleggen op het organiseren van kleinschalige, sfeervolle evenementen waarbij ze ondernemers bij elkaar brengt om een beleving voor bezoekers neer te zetten. Of misschien blijft ze zich toch toeleggen op de modebranche. Of misschien wordt het wel iets heel anders. De mogelijkheden zijn legio en met de creativiteit van Marieke zal er vast weer iets heel nieuws en bruisends ontstaan. Ze kijkt terug op een bijzondere tijd met veel bijzondere herinneringen. 

“You make old things new, you turn bitter into sweet, you turn the winter into spring…” klinken de klanken van de Maartje Waanders zo treffend. Marie* in het kort. Het ga je goed, Marieke!

De pop-upstore van Marieke opent haar deuren vanaf 20 september aan de Meddosestraat 12 in Winterswijk en zal geopend zijn op woensdag t/m zaterdag en elke eerste zondag van de maand tot eind januari 2018.

Foto's

B I T T E R S W E E T Marie*

 Tekst: Wilma Fels. Foto's: Nadi Zoetebier.

Wilma Fels

Dromer, reiziger, poeet, bewonderaar, urban knitter, hip en stoer, altijd op zoek naar verwonderingen en de humor in het leven van alledag.

InEibergen EOV VVV