75-jaar vrijheid Eibergen

  • 01 april 2020
  • 0 reacties
  •  

 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Nederland zou dit lustrum worden gevierd. Ook in Eibergen waren er prachtige initiatieven door verenigingen, ondernemers en particulieren om dit feest gezamenlijk te vieren. Helaas is door de uitbraak van het coronavirus een streep gehaald door alle activiteiten. Om, als blijk van waardering, toch iedereen te bedanken voor hun inzet, laten we hieronder een overzicht zien van alle evenementen die er op de site van InEibergen waren geplaatst.

Okt  2019 - Save the date voor een groots vrijheid blijheids feest voor en door Eibergen.|
Commissie '5 MEIBERGEN' is vanaf oktober al druk bezig. Waarschijnlijk de laatste keer dat we met de aller oudsten, de overlevers/betrokkene van de Tweede Wereld Oorlog de vrijheid kunnen vieren. We zullen stilstaan bij de vrede en wat dit betekend voor ons. 
Klein tipje van de sluier... Dit wordt een dag waarbij we het vrijheidsvuur gaan ontsteken. Lopers van ASV gaat het vuur ophalen in Wageningen. We zullen hen met ons allen feestelijk welkom heten na een gezamenlijk ontbijt. Het programma daarna moet nog worden vorm gegeven, maar wordt voor jong&oud leuk. Echt een dagje uit in eigen dorp.
We hopen op jullie betrokkenheid, samenwerking, enthousiasme en medewerking.

31 Maart - Kranslegging sterfdag Engelse Soldaten geannuleerd
Dit evenement wordt georganiseerd door de  Stichting: "Ik vraag me af" Op 31 maart, om 17.00 uur,  zal burgemeester Joost van Oostrum, 2 bloemstukken leggen bij de graven vande Engelse soldaten Whittle en Page in Eibegen op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg. Er is gelegenheid voor iedereen, om na de ceremonie, een bloem neer te leggen. Er komen, vanuit Amerika en Engeland, familieleden van Whittle om een (oud)oom te herdenken. Hierna is er gelegenheid voor een kop koffie/thee te drinken samen.

1 April - Viering in de Oude Matthëus geannuleerd
Ontvangst  met koffie, thee en ranja.  Daarna een film over de bevrijding van Eibergen en luisteren naar muziek van de Muziekfabriek. Vervolgens de eigenlijke viering.

1 April - Dag van Rood, Wit, Blauw, 1 april 1945 geannuleerd
Op 1 april 1945 zo rond 6 uur in de morgen reden tanks Eibergen binnen en was Eibergen bevrijd. Het was eerste paasdag, een zondag. Die dag zaten de kerken in Eibergen niet vol; men juichte liever de bevrijders toe. De dag erna, tweede paasdag, zaten de kerken echter stampvol, werd de bevrijding gevierd en grote dankbaarheid uitgesproken. Dit gegeven willen we als protestantse gemeente Eibergen-Rekken niet aan ons voorbij laten gaan en daarom vindt op 1 april 2020 een viering plaats in De Oude Mattheüs onder de titel “Viering 75 jaar vrijheid Eibergen”
Medewerking hieraan verlenen de Muziekfabriek, een gelegenheidskoor, Museum de Scheper en de Historische Kring Eibergen en uiteraard ds. Jan Struijk. Datum: 1 april 2020,  De Oude Mattheüs in Eibergen

 

2 April - WO2-Café  Bibliotheek geannuleerd
Heb je een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal dat je wilt delen? Of heb je bijzondere foto’s, documenten of voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het WO2-café in jouw Bibliotheek. Onder het genot van een broodje en koffie of thee kun je jouw verhaal delen met ons en elkaar. Op iedere locatie zijn historici en oorlogskenners aanwezig. Zij beoordelen de verhalen en objecten en geven informatie als je vragen hebt. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland tijdens de WO2-cafés opgenomen en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van Omroep Gelderland. Daarnaast worden de verhalen opgeslagen op het platform MijnGelderland van Erfgoed Gelderland.

 

3 April - Kon. Militaire Kapel Johan Friso  geannuleerd
Muziek theatervoorstelling vanwege 75 jaar vrijheid door de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' .

 

3 mei - Documentaire stichting: Ik vraag me af geannuleerd
Vanuit het doel dat verhalen over oorlog en vrijheid, zowel historisch als actueel, bewaard blijven en worden doorverteld is er een film/documentaire gemaakt met gesprekken met circa 20 personen. Zowel Nederlandse als Duitse mensen uit deze grensregio, beschrijven hun leven in de periode tussen 1930-1945. Daarnaast zijn er sfeerbeelden te zien van wat er toen gebeurd is. We willen een boodschap afgeven naar de tijd van nu en waarom wij nu 75 jaar in vrijheid kunnen leven.
De locatie waar u deze documentaire kunt zien is de Huve en wel op 3 mei.

4 en 5 Mei - Berkellands Bevrijdingsvuur ASV Eibergen geannuleerd
Vanuit Eibergen gaan, namens gemeente Berkelland, lopers van Atletiekvereniging ASV Eibergen en lopers uit Neede en Beltrum het 'Berkellands Bevrijdingsvuur' ophalen.
Op 4 mei 2020, na afloop van de dodenherdenking en voor de start van het herdenkingsconcert in de 'Oude Mattheüs' vertrekken de lopers rond 21.00 uur per bus naar Wageningen. Na de Bevrijdingsvuurceremonie om middernacht wordt gestart met de 'Berkellands Bevrijdingsvuur-estafette' richting Eibergen.
Als route wordt gehanteerd die de Canadezen in 1945 gevolgd hebben (voor zover mogelijk). De groep bestaat uit ongeveer 40 hardlopers die met twee personen lopen en wisselen om de 5 kilometer over een afstand van ongeveer 90 kilometer. De (hard)lopers worden voorafgegaan door (voor)fietsers, deze zorgen voor het vervoer van vuur.
Op 5 mei 2020 om ongeveer 10.00- 10.30 uur zetten de lopers voet op een centrale plaats in Berkelland. Dit zal waarschijnlijk Haarlo zijn. Van hieruit gaat het bevrijdingsvuur verder naar de deelnemende kernen en wordt daar ontstoken in combinatie met een eigen ceremonie en bevrijdingsfeest.

5 Mei - vrijheidsfeest met ontbijt voor iedereen geannuleerd
Om de vrijheid te vieren en alle initiatieven rondom 75 jaar vrijheid te kunnen afsluiten willen we met heel Eibergen ontbijten. De organisatie is nog in volle gang. Hierover volgt snel meer informatie. Na het ontbijt kunnen jullie mee doen aan diverse activiteiten georganiseerd door de TiP, Museum de Scheper, Berkelschippers, demonstraties van organisaties uit Eibergen. Kortom het moet een feestdag voor iedereen in en uit Eibergen worden.

 

5 Mei - Bevrijdingsmaaltijd Rekken geannuleerd
Op 5 mei is er een vrijheidsmaaltijd in Rekken. 1 a 2 personen  zullen een verhaal / gedicht / anekdote vertellen. De nadruk
ligt op vrijheid vieren en de democratie waarin we mogen leven. Het diner is alleen toegankelijk voor mensen uit Rekken of die daar een binding mee hebben. 

 

 Museum De Scheper museum is gesloten
Expositie over 75 jaar vrijheid van 31 maart t/m 9 mei. https://museumdescheper.nl

 

Busdagtocht Achterhoek herdenkt 75 jaar bevrijding

Precies 75 jaar geleden lag een groot gedeelte van Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Eind maart 1945 vallen de geallieerde eenheden het grondgebied in de Achterhoek aan. Na hevige gevechten wordt hier de weg vrij gemaakt om de rest van Nederland te bevrijden. Op 5 mei 1945 wordt in Hotel de Wereld in Wageningen de overgavebevelen getekend voor de Duitse troepen in Nederland door de Duitse Generaal Blaskowitz en de Canadese generaal Foulkes en is Nederland eindelijk vrij na 5 jaar bezetting en oorlog.

Met deze bijzondere dagtocht staan we stil bij de oorlog en vieren we in de Achterhoek dat we samen in 75 jaar vrijheid leven. Tijdens deze tocht rijden we met onze goed geïnformeerde gids langs plaatsen waar stil wordt gestaan bij degene die zich voor het herwinnen van onze vrijheid hebben ingezet. Langs gebieden waar indringende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Plekken aan de “andere” kant van de grens bijvoorbeeld waar soldaten ver van huis hebben gevochten. Natuurlijk zijn de verhalen en anekdotes vaak met een traan maar ook met een lach. Daarnaast aandacht voor ‘littekens’ die er zijn tot aan de huidige dag in het leven van mensen aan weerszijden van de grens en het besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. https://dagtochtencentrale.nl/groepsdagtochten

 

 
Historische Kring Eibergen 
Historische Kring Eibergen komt met een bijzondere uitgave van Ol Ni-js, over 75 jaar vrijheid in Eibergen. https://www.historischekringeibergen.nl/

 

Maart - juni Schoolbezoeken stichting Ik vraag me af
De schoolbezoeken, door de leden van de stichting, vinden plaats in de voormalige kern Eibergen en is mogelijk breed inzetbaar door de gemeente Berkelland. Door middel van deze schoolbezoeken wordt er met de jeugd gesproken over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de vrijheid van nu en in de toekomst. Voor deze schoolprojecten kunt u contact opnemen met de stichting: bert.smeenk@gmail.com

 

                  

  Klik op deze link
    en kijk een filmpje van de stichting 'ik vraag me af'

 

Plaats je reactie

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Image CAPTCHA
Vul de tekens in uit de afbeelding.
InEibergen EOV VVV